Читај ми!

Чанак: Увек упозоравати на фашизам

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак је, поводом годишњице антифашистичког скупа у Новом Саду, положио венац на Споменик породица на Кеју жртава рације и том приликом поручио да увек треба упозоравати на зло које фашизам доноси са собом.

Ненад Чанак је подсетио да на зиду концентрационог логора Дахау пише "Ко ради на томе да се ово заборави, ради на томе да се ово понови", јавља Танјуг.

"Свако ко од злочинаца покушава да направи жртве ради на томе да се на овом простору коло зла и крвопролића поново заврти", рекао је Чанак.

Истиче да је пре седам година у Новом Саду неофашистима јасно упућена порука да немају шта да траже у том граду, али је нагласио да инцидент који се догодио тада са члановима неофашистичке организације Национални строј није добио судски епилог.

Чанак је на годишњици антифашистичког скупа подсетио и да је прошло десет година од страдања гардиста у касарни на Топочидеру, а ни тај случај није разрешен.

"Прошло је толико времена од хапшења Ратка Младића, а још увек није распакован систем његових јатака и да будем јасан, ја за то не оптужујем ни ову, ни прошлу владу већ указујем да је то систем који мора да се промени", рекао је лидер ЛСВ-а.

Поводом предстојеће прославе Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, Чанак је рекао да је чуо да има предлога да се међу заставама земаља победница нађе и застава четничког покрета.

"Немам ништа против, нека се истакну заставе свих јединица четничког покрета које су учествовале у ослобођењу Београда и нека свако насељено место које су ослободиле четничке јединице има споменик намењен њима", казао је он, додајући да је то, што таквих споменика нема, доказ да тај покрет није ни учествовао у ослобађању.

Чанак је одао пошту свим жртвама фашизма, рекавши да ће једини прави омаж жртвама бити када сви злочинци буду кажњени.

У Новом Саду, 7. октобра 2007. године организована је Антифашистичка шетња, када је дошло до инцидента јер је учеснике шетње напала група припадника неофашистичког покрета Национални строј. Том приликом приведен је највећи број чланова Националног строја, као и њихов вођа Горан Давидовић.

Суђење Горану Давидовићу и још осморици оптужених за изазивање нереда током антифашистичког скупа више пута до сада је одлагано и још није ни почело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару