Читај ми!

За сада без договора студената и Министарства

Представници студената и саветник Министарства Милован Шуваков нису постигли договор о захтевима студената. Разговори се настављају у четвртак. Око 2.000 студената протестовало у Београду. Протести су одржани и у Новом Саду и Косовској Митровици.

Ни једна ни друга страна нису желеле да одступе од својих захтева, тако да ће се разговори наставити у четвртак, јавља новинар РТС-а.

Са представником министарства Милованом Шуваковим разговарао је председник Студентске конференције универзитета Србије Данило Јеремић.

Јеремић је пре састанка рекао студентима да данас протестују и колеге у Новом Саду и Косовској Митровици, а сутра и у Новом Пазару.

Најавио је да ће, уколико данашњи разговори не успеју, у понедељак, 13. октобра, у Београду поново бити одржан протест.

"Не може да се доноси закон ако се не пита 240.000 студената", рекао је Јеремић и додао да Министарство просвете својим изјавама покушава да разједини студенте.

Студенти незадовољни усвојеним изменама Закона о високом образовању, а пре свега укидањем апсолвентског стажа и мањим бројем испитних рокова изашли су данас на улице Београда и Новог Сада.

Колона београдских студената кренула је са платоа код Филозофског факултета у Београду ка згради Министарства просвете у Немањиној улици, преноси Бета.

Прошла су кроз центар града, Теразијама и улицом Краља Милана. С групом студената која долази са Вождовца сусрели су се на тргу Славија.

Студенти су носили транспаренте "Кад неправда постане закон, отпор постаје дужност", "Кога лажете" и "Зашто опет ми".

СКОНУС је раније данас саопштио да Министарство не треба да буде зачуђено протестом студената, јер се министар више пута током лета оглушио о њихове позиве на разговор о законским изменама.

Протест у Новом Саду и Косовској Митровици

Студенти Универзитета у Новом Саду затражили су на данашњем протестном окупљању да просветне власти у Србији што пре почну остваривање студентских, преноси Танјуг.

Најавили су масовне протесте ако ти захтеви не буду испуњени. 

Више стотина студената тог државног универзитета окупило се испред Централне зграде новосадског универзитета, носећи државне и заставе појединих факултета.

Носили су и транспаренте на којима је писало "не дамо бодове, не дамо рокове", "положићемо и овај испит", "нова власт, стари проблеми".

Обраћајући се својим колегама, председник Студентског парламента УНС-а Игор Грајић је рекао да су измене и допуне Закона о високом образовању кап која је прелила чашу студентског незадовољства.

После протестног окупљања испред зграде универзитета, студенти су подржали протестну шетњу између факултета у кампусу.

Протестовало је и више десетина студената Приштинског универзитета, са привременим седиштем у Косовској Митровици. Носили су транспаренте и пароле на којим је писало: "Шта пије Министраство, плаћамо за све", "Поштедите нас ваше штедње", "Знање није роба", "Зашто нас терате" и сличне поруке.

Како је рекао, дугорочни захтев студената је рад на изради новог закона о високошколском образовању.

Стотинак студената суботичких факултета одржали су протестну шетњу центром града чиме се придружило својим колегама из целе Србије. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару