Читај ми!

Протести студената због измена Закона

Студентска конференција универзитета Србије у сарадњи са студентским парламентима државних универзитета, организује данас али и у наредна два дана студентске протесте у свим универзитетским градовима. Министарство изненађено протестом.

Студенти су затражили од просветних власти да се број редовних испитних рокова не смањује са шест на пет и да се не скраћује дужина апсолвентског стажа, уз поруку да скупу не присуствују "лоши ђаци већ будућност Србије", јавља Танјуг.

Осим наведених краткорочних захтева, студенти су затражили доношење новог Закона о високом образовању у чијем писању би учествовали и њихови представници.

Нишки студенти упутили су са Трга краља Милана писмо јавности, а затим потписали петицију којом траже испуњавање њихових захтева и коју ће послати Министарству просвете.

Писмо јавности на протесту прочитао је студент проректор Ђорђе Станковић који је навео "да је образовање све скупље, а плате њихових родитеља све мање".

На студентске захтеве подсетио је и председник Студентског парламента Милан Петковић уз најаву да ће централни протест свих студената у Србији, ако захтеви не буду прихваћени, бити одржан 13. октобра у Београду.

На скупу је речено да је градиво застарело, па студенти траже савременије програме и примерено оптерећење студената, као и прилагођавања образовања наше земље са осталим земљама Европе и света.

Студенти су изнели и своје дугорочне захтеве међу којима су и почетак рада на изради новог Закона о високом образовању са активним учешћем релевантних студентских представника у радној групи, као и почетак рада на проналажењу дугорочног решења проблема квалитета наставе, оптерећења и недовољно јасно дефинисаних програма студија и студентских курсева.

Такође, траже да студенти који су уписани у прву годину студија школске 2010/11, односно 2011/12. године задржавају право да се финансирају из буџета најдуже годину дана по истеку редовног трајања студија, као што је и до сада била пракса.

Студенти из Ниша кажу да немају другог начина него да да мирним протестом искажу незадовољство, пре свега због начина комуницирања са студентима, а онда и због донетих измена и допуна Закона и позивају друге студентске организације и асоцијације да подрже протест.

Министарство просвете изненађено протестом 

Из Министарства просвете саопштавају да су изненађени протестом студената, с обзиром на то да се догађају месец дана пошто су измене Закона усвојене.

"Измене и допуне Закона о високом образовању, који уређује број испитних рокова, буџетско финансирање апсолвентског стажа, као и рок за завршетак студија, ступиле су на снагу почетком септембра, а јавна расправа о њему трајала је током јула ове године", истичу у надлежном министарству.

Напомињу и да су "студенти своје неслагање са изменама могли да покажу у свим фазама доношења измена овог закона, па чуди њихова одлука да протесте заказују месец дана по завршетку овог дуготрајног процеса, када је академска година већ почела", наводи се у саопштењу Министарства просвете.

У Министарству додају и да су представници Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС), који сада предводе протесте, учествовали у јавној расправи приликом доношења Закона о високом образовању.

"Међутим, нити у даљем поступку доношења Закона, ни након што је Закон усвојен, СКОНУС није исказао своје неслагање са законским одредбама. Такође, СКОНУС до данас није затражио разговор са представницима Министарства. Тако се дошло у ситуацију да о разлозима за протест студената Министарство сазнаје из медија", истичу из надлежног министарства.

Надлежни студентима поручују да Министарство није смањило, већ повећало број испитних рокова, и да је одлука да се ограничи рок за студирање "болоњцима" донета је још 2005. године, тако да су студенти у тренутку уписа на факултет, већ знали све услове за студирање, па и рок за завршетак студија.

За сутра у подне испред Министарства просвете заказан је протест у Београду, као и у Новом Саду и Косовској Мировици, док ће протест у Новом Пазару бити одржан у среду.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару