Читај ми!

Сећање на Војина Димитријевића

У знак сећања на једног од најугледнијих стручњака за међународног право и међународне односе Војина Димитријевића, у Београду је бивша председница Међународног суда Међународног суда правде Розалин Хигинс одржала предавање "Правила, избори и међународно право".

Војин Димитријевић био је истински борац за људска права, професиналац који није био спромен на компромис и била ми је част што сам га познавала и сарађивала са њим, рекла је Розалин Хигинс, преноси Бета.

Навела је да се са Димитријевићем упознала у Лондону 1999. године, и нагласила да је била скептична, обзиром да је долазио из земље у којој је на власти био комунистички режим.

"Ту су била и два стручњака из тадашњег Совјетског савеза и један из Источне Немачке, али Војин је био толико различит од њих јер није дозволио да на његов рад утиче политички систем земље из које долази", казала је Розалин.

Бивша председница Међународног суда правде (2006-2009.), одржала је потом предавање у којем је посебно истакла значај антидискриминационих закона и заштиту права мањина.

Предавању су присуствовали пријатељи и поштоваоци рада Војина Димитријевића, представници дипломатског кора, међу којима и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

Предавање је организовао Београдски центар за људска права, а извршна директорка тог центра Весна Петровић најавила је да ће тај од сада сваке године у октобру одржати меморијална предавања. 

"Војин Димитријевић био је инспирација свима нама и успомену на њега љубоморно чувамо поштујући принципе којима се и он водио", рекла је она.

Професор међународног права и директор Београдског центра за људска права Војин Димитријевић преминуо 5. октобра 2012. године.

Каријеру је започео као административни секретар Југословенског скупа интерпарламентарне уније (1958-1959). Био је стручни сарадник Института за међународну политику и привреду (1959-1960).

Потом је постао асистент, па доцент, ванредни и, на крају, редовни професор на матичном, Правном факултету. 

Био је дугогодишњи члан Комитета за људска права Уједињених нација (1982-1994) и судија ад хок Међународног суда правде (од 2001-2003).

Носилац француског ордена Легије части и добитник је плакете "Најевропљанин" за 2007. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару