Читај ми!

Николић: Креативност и енергија спајају људе

Председник Србије Томислав Николић отворио је у Београду један од највећих светских научних скупова у области физике, одакле је поручио да су европске интеграције приоритет, а да је академска заједница тај део посла већ обавила.

Интегрисали су се тако чврсто међу институције Старог континента да им је Европа поверила да у њено име буду ваш данашњи домаћин, рекао је Томислав Николић на отварању скупа "LCWS14" (Linear Collider Workshop 2014).

Николић је истакао да то што је Србија у име Европе домаћин најзначајнијим научницима данашњице у области физике високих енергија, подиже међународни углед земље у тој области, али и углед целокупне научне заједнице Србије, преноси Танјуг.

"Зато ме испуњава поносом што је међународном научном активношћу својих институција, пре свих нашег непосредног домаћина – Института за нуклеарне науке 'Винча', али и истраживача на међународним пројектима будућих линеарних акцелератора, Србија препозната као право место за одржавање 16. скупа овакве врсте", рекао је Николић.

Председник је поздравио идеју којом се заједничким радом повезују три континента – Европа, Азија и САД, која показује да је свет један и недељив и да научна мисао, креативност и енергија спајају људе, те да се то чини за добробит и напредак човечанства.

"Превазишли сте политичке поделе и постали целина као што и наука све више превазилази ограничења наметнута поделама на физику, хемију, биологију и остале традиционалне дисциплине – решавањем проблема на мултидисциплинарни начин", навео је Николић.

Истакао је да је велика част за председника сваке државе да у својој земљи отвори међународни скуп оваквог угледа и престижа.

Директор Института за нуклеарне науке "Винча" Борислав Грубор рекао је да је према званичној статистици у последње три године, Институт "Винча" институција која има најуспешније научнике и пројекте у области физике високих енергија у Србији.

"Овај скуп у Београд доводе управо ти резултати или тачније резултати тима научника Института ангажованих на два пројекта будућих линеарних акцелератора", рекао је Грубор који је захвалио институтитима "Дејзи" и ЦЕРН.

На путу од швајцарског ЦЕРН-а до Токија, где ће бити постављена нова машина за изучавање честица, најважнија светска расправа о достигнућима у области физике зауставила се у Београду. Српски научници раде на такозваном "линераном сударачу", што је уређај који ће имати кључни значај у откривању честица.

Упркос малим улагањима у науку, српски научници налазе место поред колега из иностранства.

"Понекад је само научна изврсност, без икаквог додатног улагања које често у нашој средини није оправдано, довољна да на основу научних резултата будете препознати и добродошли у нашим научним круговима", рекла је Ивана Божовић Јелисавчић, председница Локалног организационог комитета.

Научном скупу у Београду присуствовали су и амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки, као и научници из најугледнијих светских институција.

"LCWS14" је годишња конференција која окупља око 200 врхунских научника, физичара из целог света, који су укључени у истраживања у вези са линеарним акцелераторима у области физике високих енергија.

У организацији скупова се смењују Европа, САД и Азија, тако да се овим скупом не представља само Институт "Винча" већ и Београд, Србија и Европа, у чије је име наш највећи научни институт домаћин. Скупови су раније организовани у Токију, Чикагу, Хамбургу, Пекингу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару