Читај ми!

Одложено око 70 одсто суђења

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић каже да нема тачан податак о броју одложених суђења у Србији од почетка штрајка адвоката, али да према његовој процени тај број износи око 70 одсто свих заказаних предмета.

Драгомир Милојевић je у Врњачкој Бањи, где је почело Годишње саветовање судија, рекао да је "сигурно да је штрајк адвоката утицао на велики број суђења која су одложена, али је и чињеница да судије нису у довољној мери користиле своја процесна овлашћења у том погледу", преноси Танјуг.

Према његовим речима, судије су махом одлагале суђења када им странка каже да неће да му се суђење одржи без адвоката. Сматра да су и судије ушле "у неку колотечину да унапред дођу с предубеђењем да тог дана одлажу суђење".

"Не кажем да су то сви радили, али и штрајк адвоката, а и ми смо допринели да велики број суђења буде одложен. Екзактан податак о броју одложених суђења немам, али по мојој процени је одложено 70 одсто суђења", прецизирао је Милојевић, који је и председник Високог савета судства.

Напоменуо је да неће давати оцене да ли је штрајк адвоката оправдан или није, јер ће то рећи Уставни суд пред којим су у том погледу одређени поступци у току.

Министар правде Никола Селаковић је поново позвао адвокате да се договоре о начину решавања проблема и апеловао да се проблеми решавају на институциналан начин.

"Ако неко тврди да је неки закон, пропис или подзаконски акт неуставан или незаконит, постоји јасна процедура како се такви проблеми решавају, а то се ресава преко Уставног суда", нагласио је Селаковић.

Према његовим речима, не постоји проблем који је нерешив, већ постоји само мањак воље да се нешто реши.

"С моје стране је испужена рука за договор, а договор никако не подразумева поступање по ултиматуму", истакао је министар.

Министар Селаковић каже да се Влада залаже се за суштинске промене које захтевају дисциплину и одговорност, што наилази на велике отпоре који се манифестују штрајковима чија је граница "у нашим умовима".

"Ова генерација мора да схвати да је крајње време да мењамо себе, да се много више дисциплинујемо и постанемо одговорнији. То ће наилазити на велике отпоре, који се на одређени начин манифестутују штрајком", рекао је Селаковић.

Председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић тврди да се решење проблема због којих већ скоро месец дана траје штрајк адвоката у Србији очекује од Уставног суда.

"Решење очекујемо тако што ће Уставни суд донети одлуку поводом тога. Решење више не очекујемо да ће проистећи из разговора и преговора било са Министарством правде, било са Министарством финансија", рекао је Шошкић новинарима у Врњачкој Бањи.

Према његовим речима, министарства правде и финанасија, с једне стране, и адвокатура са друге су се толико удаљили током времена уместо да су се приближили решењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи