Добар систем здравствене заштите деце

Председник Удружења педијатара Србије Радован Богдановић рекао је за РТС да Србија има добар систем здравствене заштите деце и да је он очуван у свим протеклим деценијама и годинама кризе.

У Београду почиње најзначајнији скуп посвећен здрављу деце. До осмог октобра домаћи и светски стручњаци у тој области размениће искуства и изнети резултате истраживања о унапређењу здравља деце.

Професор Радован Богдановић, председник Удружења педијатара Србије рекао је за РТС да Србија има добар систем здравствене заштите деце и да је он очуван у свим протеклим деценијама и годинама кризе.

"У ситуацији у којој се налазимо може се рећи да пратимо доста добро трендове здравствене заштите деце. Не можемо да пратимо најсавременију технологију и најскупље лечење али мерама Владе и министарства покушава се помоћи деци која болују од ретких и најсложенијих болести", рекао је Богдановић.

Једна од тема конгреса је и тема неонатологије. У Србији је висока смртност деце до друге године живота.

"Ми смо зацртали миленијумске циљеве развоја и према њима стопа смртности деце до пет година, и до прве године, требало је да се смањи од 2006. до одређеног нивоа. Пре четири године изгледало је да ће то бити достигнуто, међутим, то није достигнуто", рекао је Богдановић.

Према његовим речима, антивакцинални покрет јача и неке колеге су против обавезне имунизације, што нанси штету појединцу али и колективу.

"Определили смо се за педијатријски модел, корпус педијатара се смањио, трећина је старија од 55 година. Надамо се да ће измена закона о здравственој заштити отворити пут да педијатрија буде третирана као дефицитарна грана и да се убрзано одобравају специјализације у овој области", истакао је Богдановић.

Професор Богдановић је закључио да о деци до седам година треба обавезно да брине педијатар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару