Годишњица страдања у Јајинцима

Државна комеморација посвећена очувању сећања на више десетина хиљада убијених родољуба у Другом светском рату у Јајинцима, код Београда, одржана је у присуству председника Србије Томислава Николића и других државних и верских званичника.

Уз највише државне почасти, у Јајинцима је одржана комеморација, на којој су на споменик жртвама фашизма венце положили председник Србије Томислав Николић, највиши државни званичници, делегације СУБНОР, јеврејске, ромске заједнице и представници дипломатског кора.

Поред председника Николића, венце су положили председица Скупштине Србије Маја Гојковић, министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Александра Вулин и други министри Владе Србије, представници Српске православне цркве, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, представници Београда, општине Вождовац, дипломатски и војни представници више од четрдесет држава.

"Историја Србије је стално страдање, свака сила је ударала на нас, зато је наш намучени народ написао историју слободарства који никад није освајао него се бранио и одбранио, доводећи се на ивицу опстанка", рекао је Николић.

Логораш Душан Стојиљковић сећа се најстрашније слике.

"Када је мајка изведена на стрељање, бањичке хероине су пред раком крикнуле џелатима "Како вас није срамота! Зар је то ваша немачка култура? Стрељате труднице!" Лекар Гестапоа, др Јунг, дао је повратну карту мајци - да оде да се породи и врати на стрељање", каже Стојиљковић.

Комеморацији су присуствовали и представници Националног савета ромске националне мањине, Савеза јеврејских општина, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије, велики број ратних ветерана, некадашњи заточеници логора у окупираној Европи, потомци страдалих, представници бројних установа културе, науке, образовања и уметности, ученици београдске основне школе из Јајинаца и други.

Уметнички програм под називом "Њих су одвели у Јајинце" реализовало је Удружење сценских уметника, стручњака и сарадника у култури Србије. Учествововали су драмски уметници Предраг Ејдус, Вања Ејдус, драмска група "Инидадо" и солиста Ненад Петровић.

Радио телевизија Србије директно је преносила државну комеморативну церемонију у Јајинцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару