Читај ми!

Порука мира са војне параде у Београду

Милован Дрецун из Организационог одбора за обележавање 70 година од ослобођења Београда, рекао је да ће у паради учествовати 2.600 припадника Војске Србије и 11 ешалона са по 180 војника, а биће показано око 180 различитих борбених система.

Поводом седам деценија од ослобођења Београда, у престоници ће бити одржана војна парада, прва после 29 година.

Гост на паради биће руски председник Владимир Путин, који ће се, као и председник Србије, обратити окупљенима. Намера организатора је, кажу, да се парадом пошаље антифашистичка порука и порука мира.

Милован Дрецун из Организационог одбора за обележавање 70 година од ослобођења Београда рекао је да ће у паради учествовати 2.600 припадника Војске Србије и 11 ешалона са по 180 војника.

Према његовим речима, биће показано око 180 различитих борбених система, учествоваће око 25 разних авиона, биће ешалона са пуковским заставама и руских и партизанских јединица које су заједно учествовале у ослобађању наше престонице.

"У облику поклона имаћемо учешће једне од најпознатијих светских акрогрупа "Стрижи", која ће летети на пет авиона 'миг 29'", навео је Дрецун.

Организациони одбор утврдио је пре неколико дана коначни програм прославе обележавања 70 година ослобођења Београда, која ће почети у петак 10. октобра и трајати до понедељка 20. октобра, а централне манфистације биће војна парада и свечана академија у част ослободиоцима Београда.

У оквиру прославе биће свечано откривене спомен-плоче народним херојима Кочи Поповићу и Пеку Дапчевићу.

На позив СУБНОР-а Србије, гости Београда ће бити и представници борачких организација Руске Федерације, Велике Британије, Француске, Белорусије, Украјине, Азербејџана, Италије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Током десетодневне прославе одржаће се бројне изложбе и догађаји које су припремили Библиотека града Београда, Музеј ПТТ, Музеј историје Југославије, "Београдска тврђава", Музеј града Београда, Завод за заштиту споменика културе, "Југословенска кинотека", Дом омладине Београда и "Сава" центар.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару