Читај ми!

Ђаци пешаци бржи од звона

У многим градским школама широм Србије сваке године евидентира се велики број изостанака које родитељи правдају, чак и када деца не долазе у школу из хира. С друге стране, у сеоским школама, ђаци пешаци редовно стижу на часове, иако прелазе и по неколико километара у једном смеру.

Док се факултетлије и средњошколци из Дражиновића школују у граду, основци до школе морају као некада родитељи, на сопствени погон.

"Најтеже је кад су лоши временски услови. Прелазимо по десет километара дневно и није нам тешко, навикли смо на то", каже Раде Вучићевић из Дражиновића.

Наставник музичког Милан Златковић каже да се није покајао што се из Ниша доселио у Пожегу, а посебно задовољство му причињава рад у сеоским школама.

"Увек се показало да ученици који су најдаље, да кажем од школе – да су и најбољи ученици. То је интересантно, они су најсигурнији, најодговорнији ", каже Златковић.

За успех је ипак, кажу, пресудна слога међу комшијама. Вучићевићи и Бојанићи градиво најчешће прелазе заједно.

Милица Бојанић каже да више знања имају када уче у друштву и тада лакше раде задатке.

Деца на селу, поред школе имају и додатне обавезе, какав је случај и у домаћинству Веска Вучићевића, коме су синови Раде и Душан од велике помоћи, посебно кад је берба малина.

"Њих двојица, један је тренутно пети, један шести разред брали су сигурно за доброг једног бериоца. По десетак гајби по један. Помажу око стоке на пашу да се отерају, да затворе овце, да истерају. Тако, све што треба, помогну, нарочито за време распуста. Сад прво решавају школске обавезе па колико стигну", каже инжењер агрономије Веско Вучићевић.

У селу , осим пољопривреде, цвета и наталитет. Нема домаћинства без деце.

Катарина Бојанић из Дражиновића каже да већина кућа има по троје деце, што је баш ретко да у селима има толики број деце.

Да ипак није све идеално, подсећа дуго чекање на пут, којем се у Дражиновићима надају деценијама, још од пре вишестраначког система, али и последњих деценија – од избора до избора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару