Читај ми!

Деца Европе на пријему код Николића

Председник Србије Томислав Николић и његова супруга Драгица организовали су у Београду пријем поводом 45. међународног сусрета деце Европе – "Радост Европе". Том приликом су поручили малишанима да наставе да се друже како би једног дана постали добре одрасле особе.

Председник Србије и његова супруга захвалили су деци свих основних школа која су у својим домовима угостила вршњаке из 19 европских земаља, преноси Танјуг.

"Захваљујући овом дружењу постаћете најбогатији људи на свету. Чувајте, негујте и увећавајте то благо, како бисте одрасли у срећи и постали добри људи, и вратите нам се са својом децом једног дана. Имате код кога да дођете. Овде ће вас дочекати деца ваших данашњих домаћина, ваши вечити пријатељи у пријатељском и отвореном Београду у који сте заувек добродошли", рекла је супруга председника Србије која је и председник Одбора манифестације "Радост Европе".

Навела је да би ова манифестација могла да послужи одраслима као поука о другарству, разумевању, миру и љубави – као вредностима које би требало ширити по целом свету.

"Богатство сваког од нас мери се бројем пријатеља. Неизмерно богатство је ако су ти пријатељи деца, која су највећа радост овог света. Добри су само они људи који су дубоко у себи још увек дечаци и девојчице. Не учите ви све од нас одраслих, у породици, школи – већ и ми од вас", рекла је Драгица Николић.

Међународни сусрет деце Европе "Радост Европе", 45. по реду, свечано је отворен карневалом и свечаним дефилеом свих учесника манифестације у центру Београда.

Деца из београдских основних школа угостила су у својим домовима вршњаке из европских земаља, са којима се друже кроз многобројне програме.

Дружење на манифестацији, како се наводи у саопштењу организатора – Дечјег културног центра, започето је карневалом и концертима "Сусрети пријатељства" у Великој сали Дечјег културног центра Београд.

Учесници манифестације су деца узраста од седам до 14 година из Азербејџана, Албаније, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Летоније, Македоније, Немачке, Норвешке, Румуније, Словачке, Словеније, Србије, Турске, Француске, Хрватске, Црне Горе и Чешке.

Земље ће се представити кроз музику, плес, сликарство и свеукупно дечје стваралаштво на карневалу у центру града, концертима "Сусрети пријатељстава" у Дечјем културном центру Београд, на Међународном ликовном конкурсу, полудневном програму на Ади Циганлији и свечаном концерту у Центру "Сава".

Обележавање 25 година од потписивања Конвенције УН о правима детета, додаје се, повод је да тема овогодишњег сусрета деце Европе "Радост Европе" буду стихови познатог српског писца за децу Љубивоја Ршумовића из књиге "Буквар дечјих права''.

Љубивоје Ршумовић, који у овој књизи на сликовит начин описује најважније делове Конвенције, добитник је награде Унеска, као и бројних других домаћих и међународних признања. Буквар је преведен на енглески, италијански, мађарски, румунски, ромски, словачки и македонски језик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару