Прелазак у другу школу само уз посебну дозволу

Након завршеног уписа, стотине средњошколаца су тражиле премештај у другу школу. Због сумњи да постоје и злоупотребе Министарство је одлучило да се трансфер не омогући. Пребацивање у атрактивније школе, кажу, угрозило би рад оних мање популарних. Изузетак су ученици из поплављених подручја и ученици ромске националне мањине, и то због афирмативних мера уписа.

Одличан успех и максималан број бодова на пријемном - основни су предуслов за упис жељене средње школе. Ипак, ђаци имају и своје критеријуме.

При одабиру, ђаци морају да буду обазриви. Лак прелазак из једне у другу школу више није могућ.

"Имам молбе тридесеторо деце из једне школе. Наша школа када би их примила, то значи цело једно ново одељење, а то повлачи технолошки вишак колега, тако да је то један зачаран круг. Зато смо ми завршили било какав пријем, све што смо могли да одрадимо, ми смо одрадили", истиче директорка Медицинске школе Јадранка Абузеид.

"Ми овде имамо седам до осам захтева из других школа који су на чекању. Тренутно смо пуни, ако се испише неко од наших ђака, ми ћемо попунити то место са неким од тих који чекају", каже директор Пете београдске гимназије Савић Минић.

Гашење одељења, па чак и школа, неревномерно рапоређен број ђака - последице су пребацивања ученика из једне у другу установу. Само ове године на адресу министарства стигло је више од 700 таквих захтева. Томе су, кажу, морали да стану на пут.

"То није супротно закону, али то је нешто чиме не би требало да се бавимо. Постоји конкурс, то је уписна политика где смо рекли - толико ученика за ове профиле, толико за ове школе. То је оно што је интерес државе и не смемо то да нарушавамо тако што ће бити масоввног пребацивања из једне школе у другу", наводи министар просвете Срђан Вербић.

Министарство више није адреса родитељима чија деца желе да промне школу, о томе ће одлучивати директори. А да ли се на терену број ученика подудара са бројем из конкурса и да ли има масовног пребацивања - утврђиваће просветна инспекција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару