Муслимани прослављају Курбан-бајрам

Jутарњим молитвама у џамијама и верским објектима широм Србије муслимани данас прослављају први дан једног од два највећа празника у исламу, Курбан-бајрам. Бајрамска молитва клањала се у београдској Бајракли џамији.

Курбан-бајрам се прославља четири дана и назива се хаџијски јер се у Меки завршава главно годишње ходочашће, које је обавеза сваког муслимана бар једном током живота, уколико му то финансијске могућности дозвољавају.

Празник почиње два месеца и десет дана после Рамазана, а први дан се одређује према појављивању младог месеца.

Курбан-бајрам, или празник жртве, сваке године пада у различито време, јер је исламска лунарна година за око 11 дана краћа од оне из грегоријанског календара.

Након јутарње молитве у џамијама, обилазе се гробља. Традиционално се приноси и жртва - овца, а курбанско месо се дели на три дела - један је намењен сиромашнима, други родбини, а трећи се оставља у кући. Курбанско месо се даје и припадницима друге вере.

Генерални секретар Исламске заједнице Србији Елдин Ашћерић честитао је јуче свим муслиманима Србије, региона и света Курбан-бајрам.

''У име Ријасета Исламске заједнице Србије и лично упућујем свим муслиманима Србиије, региона и света најсрдачније честитке поводом Курбан-бајрама уз дову - молитву Узвишеном Створитељу, да муслиманима Србије и широм света подари своју милост и јединство, нашој домовини мир и слободу, од свакога зла нас сачува и свима нама добро свако подари'', рекао је Ашћерић у бајрамској посланици.

Наводећи да је Курбан-бајрама празник који нас подсећа на јединство и заједништво, он је изразио жељу да празник протекне у духу исламске вредности умерености - средњег пута, истицању благослова вере и доброчинства.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару