Читај ми!

Схевенинген изнутра

Хашки трибунал приводи крају сва суђења, а у току су три: Ратку Младићу, Радовану Караџићу и Горану Хаџићу. И док је, мање-више, познато шта се све догађало у судницама Трибунала, живот притвореника унутар зидина затвора у Схевенингену остао је изван очију јавности. Ипак, Трибунал је одлучио да отвори ћелије притвора за камеру Радио-телевизије Србије.

Хашки казамат - то је надимак најпознатијег страног затвора после Алкатраза. У ствари, то је део великог затворског комплекса, у коме су, поред холандских, смештени притвореници Трибунала, Међународног кривичног суда и Специјалног суда за Сијеру Леоне.

Хашки оптуженици су смештени у мањим собама у којима се налази ве-це шоља, мали лавабо, канта за ђубре, мало огледало, полица за документа, приватне ствари, мали радни сто и мали кревет.

Притвореници могу да гледају телевизију, локалне канале али и канале у Србији и БиХ. Немају интернет.

Кроз мали прозорчић на вратима надзиру се када је потребно и до 24 сата дневно. Стражари их проверавају на 30 минута.

У Трибуналу кажу да је притвореницима омогућена потпуна здравствена нега, али нису објаснили како је, упркос томе, троје оптужених умрло током издржавања казне, а један извршио самоубиство. 

Хвале се чињеницом да ни један стражар није био нападнут од притвореника, чији је коефицијент интелигенције, каже управа притвора, изнад стражарског. Нема дроге, нема насиља, нема покушаја бекства.

Безбедносне мере су на највишем нивоу. Притвореници се, кажу у Схевенингену, највише жале на холандску храну, па им је зато дозвољено да набављају балканску и сами је спремају. Просек година притвореника је 62,9 , али и они користе спортску салу и теретану, као и учионицу.

У овом тренутку иза зидина затвора у Схевенингену је 20 притвореника, или оних који чекају извршење казне. За све њих, управник притвора, Финац Мико Сарвела, по образовању социлог, каже да се труди да притвореницима живот буде што је могуће лакши. Али, на крају, ово је ипак затвор.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару