Маркица са ликом патријарха Павла

Директор Јавног предузећа "Пошта Србије" Милан Кркобабић представио је поштанску марку посвећену обележавању 100 година од рођења некадашњег патријарха Српске православне цркве, Павла.

Кркобабић је на свечаности у Музеју ПТТ казао да је мисија тог Јавног предузећа да негује све што што је битно за српску традицију, преноси Бета.

"Имамо развијену душтвену одговорност а издавање ове маркице представља део те одговорности према нашем друштву. Патријарх Павле је велика личност наше историје и када би сви скупа покушали бар мало да живимо онако како је он говорио, свима би било боље", казао је Кркобабић.

Министар правде Никола Селаковић оценио је да је патријарх Павле био један од "великана" који су Србију увели у 21. век.

"За Србију је крвави 20. век славно почео а неславно се завршио.Много великана смо имали на почетку тог века а мало на његовом крају. Патријарх Павле је један од ретких великана које је Србија имала током тешке последње деценије 20. века", указао је министар.

Он је додао да пласирање поштанске маркице са ликом некадашњег патријарха представља "мало сећање на великог човека".

"Увек нам је показивао да смо само људи. Ако се будемо држали онога што је Павле говорио и радио, нећемо имати разлога да бринемо", рекао је Селаковић.

Свечаности је присуствовао и патријарх Иринеј који је казао да је Павле био "човек из народа и за народ, приступачан свима".

"Поштанска маркица са његовим ликом представља велико дело нашег времена јер се до скора овако нешто није могло ни замислити", казао је патријарх и додао да је Павле "мудро водио брод наше цркве у тешким временима".

Поштанска марка аутора Бобана Савића "100 година од рођења Патријарха српског Павла" штампана је у тиражу од 25.000 примарака и намењена је за слање писама у унутрашњем поштанском саобраћају.

Патријарх Павле рођен је као Гојко Стојчевић 1914. године. Завршио је Богословски факултет у Београду а од 1957. године је служио као епископ рашко-призренски.

Изабран је за Патријарха СПЦ 1990. а устоличен је на то место 1994. године у Пећкој патријаршији. Преминуо је у Београду, 15. новембра 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару