Курбан-бајрам празник јединства

Генерални секретар Исламске заједнице Србије Елдин Ашћерић честитао је свим муслиманима Србије, региона и света Курбан-бајрам који подсећа на јединство и заједништво уз, како је рекао, молитву да се нашој домовини подари мир и слобода.

 "У име Ријасета Исламске заједнице Србије и лично упућујем свим муслиманима Србије, региона и света најсрдачније честитке поводом Курбан Бајрама уз дову - молитву Узвишеном Створитељу да муслиманима Србије и широм света подари своју милост и јединство, нашој домовини мир и слободу, од свакога зла нас сачува и свима нама добро свако подари", рекао је Ашћерић и бајрамској посланици.

Наводећи да је сутра први дан Курбан-бајрама, празника који нас подсећа на јединство и заједништво, он је изразио жељу да празник протекне у духу исламске вредности умерености - средњег пута, истицању благослова вере и доброчинства.

Како је рекао, Курбан-бајрам је празник подсећања на живот и жртву узора монотеиста Ибрахима - Аврама, одакле је прописана жртва верским заједницама да би спомињали Божје име приликом клања стоке коју им као храну и благодат Бог дарује.

"Такође, Бог нас подсећа да курбанско месо и крв до њега не долазе, али ће му сигурно стићи искрено учињена добра дела ваша'', рекао је Ашћерић.

Он је истакао да је данас дан Арефата, стуб и основа хаџа и најбољи дан у години.

"Данас милиони хаџија из различитих крајева света, а међу њима и хаџије из наше домовине обављају главни обред хаџа на Арефату упућујући своје молитве за род и пород, дом и домовину за овај и будући свет након смрти. Молимо Бога да нашим овогодишњим хаџијама прими хаџ и ибадете и врати их безбеедно њиховим домовима", рекао је Ашћерић.

Најавио је и да ће се Бајрамска молитва клањати сутра ујутру од 7.20 часова у Бајракли џамији.

Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Милета Радојевић честитао је великодостојницима, верским службеницима и верницима Исламске заједнице Курбан-бајрам.

"Наша је искрена жеља да сваки појединац и породица Курбан-бајрам дочека и проведе у задовољству и миру и празничну радост подели са својим комшијама и свим људима добре воље. Нека предстојећи празнични дани у сваком човеку утврде вредности љубави, слоге, поштовања, толеранције и духовног напретка", наводи се у честитки Радојевића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару