Читај ми!

Све више тражилаца азила у Србији

Од почетка године у Србији је азил затражило више од 5.000 људи, што је више него у току целе 2013. године. Надлежни претпостављају да ће се, до краја године, та бројка попети на 7.000. У Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила, кажу да су прихватни центри спремни за зиму.

Долазе у Србију без докумената, пртљага, најмилијих, а одлазе тражећи бољи живот. Иако се дешава да у прихватним центрима бораве и по годину дана, Србију углавном напуштају после два-три месеца. У центру за азиланте у Боговађи тренутно борави 120 азиланата.

"Желим да одем у Канаду, али ћу прво отићи у неку европску земљу, вероватно Данску", каже сомалски азилант Ахмет Хусеин.

У центру је, кажу, све спремно за зиму. Ради кухиња, радионице, вртић. Од пре месец дана отворен је одсек МУП-а за странце који издаје потврде тражиоцима азила. Обавезан је и лекарски преглед.

Управник Центра за азил у Боговађи Стојан Сјеклоћа каже да имају издвојену собу која може да послужи као карантин, будући да је актуелан вирус еболе. Предвиђена је и просторија где се азиланти по доласку у прихватилиште најпре освеже, нахране.

До августа у Србију је ушло 5.427 тражилаца азила, углавном из Сирије, Авганистана, Еритреје, Сомалије, а сваки десети је дете.

До краја године очекује се још око две хиљаде азиланата. У Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила страхују да ће због спорог азилног поступка, капацитети прихватних центара са око 600 места, бити недовољни.

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић каже да не добијају личне исправе чим уђу у центре, већ чекају да буду регистровани и да прође одређено време.

"То отежава ситуацију имајући у виду да ви без личне исправе и без докумената без којих бисте могли да се идентификујете тешко да можете да остварите право на слободу кретања по Србији, право на здравствену заштиту, на образовање, на социјалну помоћ", рекао је Ђуровић.

Грађански рат у Сирији приморао је три милиона избеглица да покушају да створе себи боље услове за живот и крену ка земљама ЕУ. Србија је многима на том путу, па се велики број азиланата очекује у нашој земљи и следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару