Европски дан борбе против аутизма

У свим земљама старог континента 3. октобра се обележава Европски дан аутизма, који је установљен као допринос поштовања достојанства особа са аутизмом и остварења њихових људских права.

Због комплексних потреба особа са аутизмом, оне припадају посебно осетљивим групама грађана, а ниједна особа са аутизмом не треба да буде ускраћена у слободном развоју сопствених потенцијала и остварењу независног живота у мери у којој је то могуће, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Из тог министарства поручују да свакодневно чине напоре у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом, укључујући особе са аутизмом, преноси Танјуг.

Колико је потребно посебну пажњу посветити положају особа са аутизмом показују подаци да их у Европи живи око 5 милиона, или око 0,6 одсто укупне популације, док је у Србији између две и три хиљаде.

Допринос Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у унапређењу положаја особа са инвалидитетом огледа се превасходно у интензивирању активности на развоју услуга у заједници, као примарни одговор на потребе деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом (дневни боравци, помоћ у кући и сл.).

Осим тога што својим садржајем унапређују квалитет живота особама са аутизмом, оне доприносе бољем функционисању њихових породица, што је један од битних фактора за напредак и стварање инклузивнијег друштва у нашој земљи.

Унапређење положаја и инклузија у заједницу деце и одраслих са аутизмом, и уопште деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом треба да се решава системским мерама, па је један од циљева Министарства јачање међуресорне сарадње и то посебно система здравства и образовања ради осигурања њихове адекватне социјалне и здравствене заштите и остваривања права на образовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару