Читај ми!

Коме поверити бригу о здрављу?

Приватни лекари који више од деценије подносе захтеве да се укључе у јавно здравство Србије, основали су своју Асоцијацију са више од 100 болница, поликлиника и ординација. Траже једнаке услове за све, што би кажу, пацијентима донело могућност да бирају где и код кога желе да се лече.

Пре изједначавања приватног и јавног здравства најпре треба уредити приватно здравство, прецизно утврдити и пописати капацитете којима располаже и правила под којима би се интегрисало у здравствени систем државе. Добар пример је издавање лека на рецепт у приватној апотеци.

Да је изједначавање приватног са државним сектором добар предлог, али уз претходно јасно дефинисана правила, сматра и министар здравља Златибор Лончар.

"Нема никаквог разлога да неке скупе машине скенер, магнет овде буду празне. И нема никаквог разлога да се у неким операционим салама које су врхунске, не одраде операције које држава нема капацитета да одради", истиче Јасмина Кнежевић из Опште болнице "Белмедик".

Изједначавањем приватних са државним болницама пацијенти ће моћи да бирају коме ће поверити бригу о свом здрављу. То ће, тврде лекари у приватном сектору, спречити и то да неки лекари пацијенту у јавном здравству дају визиткарту за приватну клинику у којој је он консултант што, кажу, компромитује цео приватни сектор.

"Оно што можемо да понудимо су најсавременији капацитети са најбољом опремом, а када би држава препознала проблем и дотирала део пара, пацијенти не би морали да плаћају 100 одсто износ прегледа", каже Игор Георгијев из Опште болнице "Алфамедик".

У Привредној комори Србије кажу да треба искористити потенцијал приватног сектора, јер је, тврде, државно здравство под притиском.

"Мислим да је ово јако важан тренутак јер се заправо стекла свест, да само када се остваре једнаки услови пословања за све, да ће квалитет постати оно што одређује разлику и успех поједине организације", сматра директорка Америчке Привредне коморе у Србији Маја Пишчевић.

У приватној пракси, не рачунајући апотеке и стоматолошке ординације, тренутно ради око 1.500 приватних здравствених установа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару