Читај ми!

Пре подне Доситеј, по подне Фазли

На Косову, поготово у српским срединама, често се дешава да више школа користи један објекат. У Црквеној Водици код Обилића, обрнут пример: у једном објекту настава се одвија на српском и албанском језику. Школе имају и различите називе, али ученицима и наставницима то не смета.

Једна зграда, а две школе, једна на српском, а друга на албанском. Тако је већ петнаест година у мултиетничком селу Црквена водица код Обилића.

"Пре подне настава се одржава на српском језику, по подне од 12.30 на албанском језику. Нема никаквих проблема, деца се јављају и на албанском и на српском језику", каже Јовица Максимовић, директор школе "Доситеј Обрадовић".

"Све што је моје, јесте и твоје. Због тога ми пролазимо овде лепо и добро. Они нам помажу да донесу угаљ, дрва, некад донесемо ми. Радимо по одвојеним плановима и програмима", прича наставник школе "Фазли Грајчевци".

То што не раде по истом закону, наставницима не смета да користе исту зборницу у којој је један ормар за дневнике, једна остава за географске карте, један ормар за заједничке ствари

Срби имају једну, а Албанци другу огласну таблу. Ученици користе исте учионице, клупе и исти полигон за физичко васпитање.

"Ово што имамо ми, имају и они. Оно што немамо ми, немају ни они", прича ученик.

Школа наставе на српком носи назив "Доситеј Обрадовић", а на албанском "Фазли Грајчевци". Директори деле исту канцеларију, исте проблеме и потребе.

Наставу на српском похађа 40, а наставу на албанском 60 ученика. У школи се још греју на дрва и угаљ. Немају унутрашње тоалете, салу за физичко васпитање, библиотеку.

Школски објекат је изграђен давне 1920. године. После рата дограђен је један део и то уз помоћ међународних организација. Од тада уложено је једино у кречење и градњу спољних тоалета.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару