Читај ми!

Гужве код нотара за уговоре о становима

Скоро месец дана, купопродајни уговори оверавају се код 94 јавна бележника, а тамо где их нема и даље у судовима. За кратко време, испливало је много проблема. Агенти за некретнине кажу да нотари доносе сигурност у промету некретнина, имају свој ценовник, али се на њихове услуге дуже чека. С друге стране, адвокати тврде да им нотари одузимају право на рад.

Увођење нотара изазвало је застоје и гужве и тамо где још нису почели да раде. У Пожеги је промет станова стао, жале се и продавци и адвокати.

"Данас смо имали ситуацију да је човек из Цириха провео пет дана и да нисмо успели да оверимо начињен уговор", каже Милијан Крејовић, продавац станова.

"То тражи времена и чекања, па се оставља контакт телефон да се позову ти који су заинтересовани да дођу у суд кад судија буде имао времена", каже Зоран Стјепановић, адвокат у Пожеги.

Међутим, у основном суду у Пожеги тврде да нема чекања и да се посао завршава у једном дану.

"У овом суду нема застоја овере уговора непокретности, осим потребног времена два до три сата да би поступајући судија по распореду сачинио уговор на основу потпуне документације", каже Љубинко Петровић, в. д. председника Суда у Пожеги.

У престоници, гужве код нотара, али су агенти за некретнине задовољни. Кажу, повећана је сигурност јер нотари проверавају сву документацију пре него што сачине јавнобележнички запис.

Јавни бележник Наталија Аџић каже да то више није овера потписа, већ и потврђивање садржине исправе.

"Дешава се да вам странка донесе документацију и да та документација није довољна за сачињавање јавнобележничког записа. Ако је неко саградио нелегалан објекат и каже: 'Ја сада хоћу да продам', то не може. Мора да пружи доказ да је тај стан урађен у складу са грађевинском дозволом да има уредну документацију", каже Аџићева.

Али, зато нотари наплаћују више него судови.

"За непокретност која је била отприлике око 100 хиљада евра за оверу само потписа пред судом је коштало 39 хиљада динара. Данас за један уговор који ће нотар саставити и оверити у тој противвредности кошта 50 хиљада динара. Значи, ту је садржана и провера документације и састављање тог уговора", каже Александра Кон из агенције за некретнине.

Увођење нотара отежава и продају станова у изградњи.

"У овом тренутку смо уговорили продају за више од милион евра, а ни један једини прилив по том основу не можемо да остваримо због те околности", каже Владимир Илић, власник грађевинске фирме.

"Познато је да банке, у принципу, одобравају кредите за 80 одсто завршених станова. Међутим, тренутно је велики проблем оверити купопродаји уговор за стан који није укњижен", каже Драган Јовановић из агенције за некретнине.

На оверу код нотара чека се десетак дана. Ако се странци жури, а има све папире, посао може да се заврши и у року од два дана. Требало би да буде и брже када, уместо садашњих 94, добијемо 371 нотара, како је планирано.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару