Читај ми!

Удовички и Лончар са синдикатима

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички каже да ће нови закон о платама, који је сада у форми нацрта, решити неправде у зарадама, а да ће "повећање плата ићи постепено, у зависности од финансијске ситуације у нашој земљи".

На састанку са репрезентативним синдикатима у области здравства, коме је присуствовао и министар здравља Златибор Лончар, министарка Удовички је објаснила да се овим законом поставља цео процес - од увођења праведности, транспарентности и упоредивости зарада у јавној управи до достизања зарада које су адекватне за одређене послове, преноси Танјуг.

"Оно што је јако битно да знате јесте да ћемо врло брзо успоставити и нови процес доношења закона и прописа, тако да на циљеве реформи које спроводи ова Влада не могу утицати неки фактори који су то до сада чинили", објашњава Удовички, а наводи се у саопштењу њеног министарства.

Лончар каже да ће се борити да са бољитком финансијске ситуације, коју очекујемо већ у 2016. години, буде боље и здравственим радницима.

Додаје да врло добро разуме ситуацију и да има најбоље намере да се положај здравствених радника побољша, али да судбину свих грађана морају да поделе и здравствени радници.

Теме састанка, како се наводи у саопштењу, биле су најављени Нацрт закона о платама, као и о мере штедње Владе Србије.

Саговорници су се сложили да је улога синдиката у процесу израде Нацрта закона о платама веома битна, те да ће се већ следеће недеље састати опет са представницима синдиката, како на ову, тако и на остале теме.

Представници синдиката су, како је наведено, изразили незадовољство тренутним положајем здравствених радника које очекује смањење плата на већ неповољну финансијску ситуацију, као и на постојање кризе поверења међу запосленима.

У име запослених у здравству, на састанку су говорили Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије, Синдикат медицинских сестара и техничара Србије, Грански синдикат здравства и социјалне заштите "Независност" и Синдикат лекара и фармацеута Србије.

СЛФС: Без напретка о платама

Синдикат лекара и фармацеута је саопштио да на састанку није постигнут никакав договор у вези најављеног смањења плата, а ставови су остали подједнако удаљени као и до сада.

На састанку је указано и на велико незадовољство и могућност протеста, како лекара тако и свих запослених у здравству, а четири репезентативна синдиката ће почетком следеће недеље договорити даље кораке, наведено је у саопштењу.

Репрезентативни индикати и министрин договорили су се да се синдикати активно укључе у рад на планираним платним разредима, као и да се што пре започну разговори о новом Посебном колективном уговору за здравство, саопштио је СЛФС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару