Читај ми!

РС загледана у Србију

Манифестација "Дани Српске у Србији" свечано је отворена у Коларчевој задужбини, уз заједничку поруку председника Србије Томислава Николића и председника РС Милорада Додика да Србију и РС, без обзира на границе, повезују народ и култура.

Србији и Републици Српској треба да служи на част што су опстале и опстају у тешким временима која су нам на рамена натоварила огромно бреме, рекао је председник Николић и оценио да "без Србије и њене љубави, Српска сигурно не би била овако способна да живи и не би се осећала своја на своме".

"Вечерас ћемо видети део себе и српске културе сачуване на територији Републике Српске... Окупили смо се да се не разиђемо, иако ће неки од нас у повратку прелазити границу, али граница не може да заустави време, припадност, прошлост, културу", изјавио је Николић, преноси Танјуг.

Ипак, напоменуо је Николић, границу прелази тело, "али тело је кварљиво, а дух остаје".

"Хвала на прилици да вам кажемо да ћете певати наше песме и причати наше приче", рекао је  Николић.

Захваливши председнику Николићу и Србији на посвећености исказаној према РС, Додик је рекао да РС без тога "сигурно не би била свој на своме".

"Србија и Република Српска никада нису одустале једна од друге. Знамо да је ово адреса на којој можемо да нађемо браћу и разумевање", истакао је Додик.

Према његовим речима, Србија данас несумњиво показује своје право и очекивано лице – да РС прими отвореног срца.

"Верујем да Република Српска овде свакодневно живи, као што и Србија дан и ноћ живи у РС", рекао је Додик. "Ми смо загледани у Србију, да буде јака и способна јер смо само тако и ми јаки и најбољи", рекао је Додик.

Отварању манифестације у сали Коларчеве задужбине присуствовали су и председница Скупштине Маја Гојковић, велики број министара у Влади Србије, председница Владе РС Жељка Цвијановић и други високи званичници из РС, представници СПЦ, медија и грађани.

"Дани Српске у Србији" свечано су вечерас отворени концертом Бањалучке филхармоније и у Београду ће трајати наредних пет дана, а у Новом Саду 9. и 10. септембра, уз богат културно-уметнички програм, у циљу да се што квалитетније представе потенцијали РС из области привреде, културе, науке, уметности, просвете.

Ово је друга година заредом да РС организује овакву манифестацију у Србији.

У оквиру "Дана Српске у Србији" биће одржан и Пословни форум РС и Србије, у присуству званичника двеју влада, а циљ је покретање конкретних пословних пројеката.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи