"Фића" безбедно вози са "Бир феста"

"Бир фест" је био добра прилика да се говори о безбедности младих у саобраћају. То су препознале неке компаније и надлежна министарства који промовишу спотове и акције баш на "Бир фесту". Први резултати су видљиви. У нашој анкети, од 100 испитаника до 30 година, чак 80 посто њих видело је или чуло за спотове "Кад пијем, не возим".

На питање да ли сте видели неки од спотова о безбедности у саобраћају, више од 80 одсто испитаних одговорило је потврдно. На много теже питање да ли ти спотови имају ефекта на њих или не, одговори су били на нивоу озбиљних стручних расправа.

Млади тврде да о безбедности у саобраћају треба причати у школи и кући, па тек онда кренути са спотовима, и често додају како је неопходно и да медији утичу на људе да се одговорније понашају. Mлади људи сматрају и да треба пооштрити казнену политику, док други мисле да оштрије казне немају ефекта.

Једна од компанија која подржава напоре друштва да се смање жртве у саобраћају, јесте и Фабрика аутомобила Крагујевац. Како би се приближили младима, они су на "Бир фесту" организовали такси службу малих "фића- Фијата 500". Ови аутомобили су оне који нису у стању да сами возе превозили до најближе ГСП линије. Међутим, да би се село у фићу, потребно је и неко знање.

"Све што наши посетиоци треба да ураде да би добили ваучер за вожњу јесте да посте наш штанд и да учествују у мини-квизу забавног карактера. То значи да покажу своје знање о фијату 500 и о безбедности у саобраћају", каже Александра Радуловић из представништва "Фијат Радуловић" из Београда.

Возачи који возе ове мале симпатичне аутомобиле такође су психолошки добро одабрани. Наиме, нико од њих нема више од 20 година.

Возачи "фића" потврђују да корисника бесплатне вожње има, и додају да међу њима има и странаца.

Млади су, изгледа, потпуно свесни опасности које их вребају у саобраћају. Многи од њих су у анкети рекли да желе да се у Гимназије и средње школе уведе саобраћајно образовање или прва помоћ. И да се тиме смањи сума од скоро 1.000 евра, колико је сада потребно за полагање возачког испита.

Напомињу да су то паре о којима сањају и да више ту "рупу" у кућном буџету не могу да покрију ни деде ни бабе. Да би млади били сигурнији у саобраћају, држава би требало да одвоји одређена средства за едукацију. Нарочито матураната који су кандидати за погалање возачког испита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи