Читај ми!

Закон о раду, јаз између Владе и синдиката

Министар рада Александар Вулин потврдио је да ће Влада у суботу усвојити Предлог закона о раду и Предлог закона о пензијском и инвалидском осигурању. Нови закон о раду је неприхватљив, синдикати ће организовати протесте, најављује председник Савеза Самосталног синидиката Љубисав Орбовић.

Наглашавајући да "нема више ништа да се чека" и да реформе у Србији морају да се спроводе, Александар Вулин је рекао да је изненађен одлуком синдиката да прекину преговоре о закону о раду.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Гостујући у емисији Око на РТС-у, Вулин је подсетио да је премијер Александар Вучић инсистирао на усвајању проширеног дејства колективног уговора, у оквиру закона о раду као уступак синдикатима, што су они одбили иако је тај предлог, навео је, заснован на европском моделу.

Влада је учинила све да би очувала атмосферу преговора", нагласио је Вулин, коментаришући одлуку синдиката да напусти преговоре о закону о раду.

Када је реч о исплати минулог рада по новом закону о раду, Вулин је подсетио да сваки запослени добија 0,4 одсто годишње на зараду и ту се неће ништа променити, подсетивши да се по старом закону плаћало 26 одсто више за сменски рад и 26 одсто за ноћни рад и то се сабирало до 52 одсто на зараду, што ће бити промењено.

"Нови закон о раду значи потпуно прецизно уређење односа радника и послодавца и смањење администрирања, и у њему је прецизно уређено када неко може изгубити посао", навео је Вулин, подсетивши да је по старом закону је отпуштено преко 500.000 људи у протеклим годинама.

"Новим закон о раду биће омогућено веће запошљавање, јер значајно олакшава однос послодавца и запослених", оценио је Вулин и нагласио да ће нови закон сачувати постојећа радна места и неће отерати стране инвеститоре.

Вулин је најавио да ће Влада сутра усвојити и Предлог закона о пензијском и инвалидском осигурању који ће изједначити старосну границу жена и мушкараца на 65 година живота за одлазак у пензију и то ће прилагођавање старосне границе трајати до 2032. године.

"Да би пензије могле нормално да се исплаћују из доприноса запослених, Србија би морала да има три запослена на једног пензионера или око 5,1 милион запослених на наших седам милиона становника - а то Србија данас нема", рекао је Вулин, објашњавајући разлоге доношења новог пензијског закона.

"Уколико неко буде отишао у превремену пензију имаће 0,34 одсто месечно мање од пуне пензије, а од наредне године пензијски стаж за одлазак ће бити повећаван за шест месеци годишње", рекао је Вулин. 

Гостујући у истој емисији, Љубисав Орбовић је рекао да су Самостални синдикат и синдикат "Независност" одустали од преговора о закона о раду зато што је решење на предлог премијера Вучића требало да се нађе јуче.

Према његовим речима, није било новог предлога, већ да се прихвати проширено дејство колективног уговора, штоп синдикати нису хтели да прихвате.

"То значи да не можемо више да преговарамо већ морамо да идемо другим путем", подвукао је Орбовић.

"Уколико се усвоји нови закон о раду зараде би биле смањене, као и минули рад, јер ће радници изгубити пет одсто плата, а отпремнине за одлазак у пензију смањене са три да две просечне зараде, док за сменски рад у новом закону не постоји накнада", навео је Орбовић и додао да када радник прелази код новог послодавца, од претходног не добија отпремнину.

"Неприхватљиво је и то што је одбијен предлог синдиката да минималне зараде буду везане за вредност потрошачке корпе", рекао је Орбовић.

Иако је поручио да су за синдикате једино решење излазак на улице и скупљање потписа за неприхватање новог закона о раду, Орбовић је рекао да је Самостални синдикат остао отворен за разговоре уколико добије позив опредставника Владе.

Орбовић је рекао да осим закона о раду, синдикати захтевају да се повуче из процедуре измена закона о приватизацији.

Председник Извршног одбора Уније послодаваца Небојша Милетић, говорећи за Око, рекао је да је неприхватљиво проширено дејство колективног уговора зато што такво решење не постоји ни у једном европском моделу о синдикалном преговарању.

И Милетић је рекао да је Унија послодаваца отворена за наставак разговора о новом закону о раду.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару