Читај ми!

Кнегиња Јелисавета уселила се у Вилу "Црногорку"

После више деценија, кнегиња Јелисавета Карађорђевић уселила се у Вилу "Црногорку" у Ужичкој 1 у Београду. Вила је враћена одлуком Агенције за реституцију, пошто је 1947. конфискована од њене мајке, кнегиње Олге.

Кључ од Виле деца кнегиње Олге чекају деценијама. Ту су претходних година биле резиденција и Амбасада Црне Горе. Убудуће, црногорске дипломате биће 300 метара даље.

Примопредаји Виле и принцезином усељењу присуствовали су принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином, принц Михајло и принцеза Линда.

"Од када сам први пут дошла, пре 25 година, имала сам наду, нисам очекивала, али тако је на крају све лепо испало", каже Јелисавета Карађорђевић.

Објекат је враћен правоснажним и извршним решењем Агенције за реституцију, након пријатељског договора са представницима Управе за имовину Републике Црне Горе о преузимању и предаји у посед и власничку државину принцези Јелисавети Карађорђевић, саопштила је јуче Адвокатска канцеларија "Суботић-Хомен", која заступа Карађорђевиће.

У суседним државама, Карађорђевићи су далеко и од првог корака ка повратку конфисковане имовине. Од Словенаца потражују комплекс на Брду код Крања, а од црногорских власти, на пример, некадашњи летњиковац Карађорђевића - данас хотел "Милочер".

Саветник за конзуларне послове Амбасаде Црне Горе Ананије Перовић каже да поступак још траје, напомињући да ће се одлучити у складу са прописима.

Иако је за државу најисплативије да имовину враћа у натуралном облику, у Агенцији за реституцију објашњавају да то није увек могуће. Неки од објеката који се потражују су у међуврему срушени, нека давно одузета градилишта завршена. Такви случајеви нису малобројни.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић наводи да се у том случају се радило о Амбасади Црне Горе која није предвиђена да буде амбасада. "Не враћа се оно што је приватизовано или се ради о откупљеним становима, не враћа се изграђено грађевинско земљиште, постоји цео низ изузетака", напомиње Секулић.

Агенција за реституцију је за 28 месеци, колико се примењује Закон о реституцији, вратила имовину у вредности од 850.000.000 долара - само на Дорћолу враћено је 700 локала.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи