Читај ми!

ОЕБС: Спречити "цурење" података

Шеф мисије ОЕБС-а у Београду Питер Буркхард апеловао је на полицију и тужилаштво у Србији да спрече "цурење" информација из истраге у медије, јер то може да угрози успешно вођење кривичних поступака.

Претпоставка невиности подразумева да се окривљени у јавности не приказује као починилац кривичног дела док се то не докаже, упозорио је Буркхард на отварању регионалне конференције о тужилачкој истрази, преноси Фонет.

Буркхард је додао да се не сме заборавити да је тужилац главни у фази истраге и да је зато кључна ствар његова сарадња са полицијом.

Већи део фазе истраге није јаван и зато треба да се заштите људска права, указао је Буркхард.

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић је, говорећи о тужилачкој истрази, нагласио да постоје јасни разлози зашто се Србија определила за тај концепт, "са свим врлинама и манама које носи".

"Живимо у великом степену криминалитета и пораста тероризма. Зато држава мора бити далеко јача. Оштрица државе мора бити таква да може да сасече све проблеме", поручио је Илић.

Секретар Илић је додао да Министарство правде мора да прати примену Закона о кривичном поступку и да, уколико је неопходно, предложи његове измене.

Илић је, међутим, нагласио да није све у нормативном делу, него треба ојачати и реформисати тужилаштво, и у наредним годинама омогућити да се истрага води на прави начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи