Читај ми!

Скупље школарине на факултетима у Београду

Скоро трећина факултета Београдског универзитета ће у наредној академској години имати нове, више цене. Многи од њих школарине нису мењали скоро 10 година, а средства која добијају од ресорног министарства, кажу, нису довољна. Најскупљи је и даље Архитектонски - 240.000 динара, а најјефтинији Технички факултет у Бору, где је школарина 50.000 динара.

После апела Министарства просвете, неки факултети су одустали од повећања цена студија. Други су пак смањили цене у односу на оне које су њихови Савети усвојили. Иако су при корекцији цена консултовани и студентски парламенти, академци на нове цене не гледају благонаклоно.

"Свакако свако повећање школарина није пријатно. И ми смо против, али се надамо да ће овај тренд повећања из године у годину стати и да факултети који су повећали школарину смање цену осталих ствари - услуга", каже студент проректор Универзитета у Београду Милош Обрадовић.

Декан Правног факултета Сима Аврамовић рекао је да се школарина на том факултету највероватније неће мењати.

"Имали смо дуге разговоре са нашим Студентским парламентом, и управа факултета ће предложити да ипак останемо при прошлогодишњим ценама, уз одговарајуће корекције које ћемо направити у погледу поделе уџбеника", каже Аврамовић.

Иако је повећао цене школарине, Рударско-геолошки факултет је и даље међу најјефтинијима на Београдском универзитету. Година кошта 55.000 динара.

Машински факултет је после 10 година школарину подигао за 6.000 динара. Сваки динар, кажу професори, намењен је искључиво унапређењу наставе.

"Преко половине наших студената има статус студента коме је по молби та школарина чак и до 50 одсто умањена. Негде из пристојности и они морају да схвате да плативши такву школарину они морају мало више и да уче. Јер то њихове мајке и тајке дају, како дају свака им част, али морају да схвате да родитељски новац морају и да оправдају", рекао је декан Машинског факултета Милорад Милованчевић.

У зависности од факултета, цене су више од два до 15 одсто.

Проректор за финансије Универзитета у Београду Миодраг Поповић каже да је на два факултета повећање симболично и да се ради о обједињавању разних плаћања која су студенти имали прошле године.

"На ЕТФ-у су прошле године повећали школарину, па су то онда суспендовали. Тако да они у суштини примењују прошлогодишњу одлуку и имамо неке факултете првенствено из групације природних наука који имају огромне материјалне трошкове за извођење наставе, који су повећали своје школарине неких 10 одсто", рекао је Поповић.

Ове године о трошку државе на основним студијама школоваће се 16.790 бруцоша, од којих на највећем и најстаријем Београдском универзитету 9.461 студент.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи