Читај ми!

Aкредитовано 45 високошколских установа

У протеклих годину дана, до 7. априла ове године, Комисија за акредитацију и проверу квалитета дала је акредитације за 45 високошколских установа. Четири установе добиле су акт упозорења, каже председник Комисије Ендре Пап.

Пап је, на седници скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, рекао да су акредитована и 532 студијска програма, да је 61 студијски програм први пут добио акредитацију и да је 66 програма ту акредитацију добило после акта упозорења, преноси Танјуг.

Према његовим речима, од пре неколико дана Комисија "има и установе у оснивању, које тек треба да прођу проверу да ли задовољавају строге критеријуме, од којих су само две или три добиле пролаз".

Он је навео да не постоји регистар наставника на нивоу Србије који би показао ко је где запослен.

Комисија је, у недостатку регистра, почела да формира базу ментора, додао је Пап.

Пошто је саслушао Папа, посланик НДС-а Нинослав Стојадиновић, који је и академик САНУ, рекао је да је акредитација факултета који су добили акредитацију под великим питањем, јер је Комисија радила без регистра наставника.

"Да то постоји, неки факултети се не би акредитовали, а неки професори не би били ментори", оценио је Стојадиновић.

Председник Националног савета за високо образовање Срђан Станковић указао је на то да се тај савет у последње време бави докторским студијама и утврђивањем критеријума за промену стандарда, како би те студије, као кључно место, биле боље и ефикасније.

Он је прецизирао да се чека да се заврши процес акредитације и да се онда измене и усаврше и стандарди, јер их не треба мењати док процес траје.

Станковић је навео и да постоји хармонија између националног савета и Комисије за акредитацију, а да је систем акредитације у потпуности хармонизован са европским.

Гост на седници скупштинског одбора био је и државни секретар у надлежном министарству Александар Белић, који је рекао да су у припреми измене закона које ће, поред осталог, омогућити и признање диплома из иностранства и да ће Комисија за акредитацију моћи да ангажује и стране експерте.

Седница Одбора почела је бурно, пошто су посланици већине били незадовољни што им није достављен писани материјал за предвиђени дневни ред, на којем је била информација о поступку акредитације високошколских установа, провери квалитета и вредновању студијских програма.

После једног сата дебате о томе, гости из надлежних институција добили су могућност да разговарају са посланицима, који су претходно инсистирали да је неодговорно заказивати седницу без обезбеђеног материјала за расправу.

Председница Одбора Александра Јерков нагласила је да није реч о извештају већ о информацији и да ће је и добити од надлежних. Рекла је и да је тема актуелна и да се зато о њој расправља.

"Не можемо разговарати о поступку акредитације ако не знамо докле се са њом стигло", рекао је посланик СНС-а Марко Атлагић, са којим су се сагласили и остали посланици већине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи