Читај ми!

Неизвесна коначна цена малине

У ужичком крају откупна цена малине је 150, а у мачванском 200 динара. Власници хладњача тврде да је та разлика привремена, али се произвођачи надају да ће ценом од два евра ублажити последице елементарних непогода, које су у априлу и мају погодиле малињаке.

У Станкићима код Косјерића стрепели су да ће због последица поплава и клизишта пропасти овогодишња берба малина. Путеви су обновљени, али се сада суше малињаци.

"Наша лаичка оцена је да је то од воде, а можда има и болести за које ми не знамо. Род ће бити преполовљен али са неком реалном ценом, два до два и по евра, можда би било реално да се надокнади та штета", каже Драган Божић из Станкића.

Међутим, у ужичком крају откуп малина почео је са аконтном ценом од 150 динара. У мачванском крају килограм истог воћа откупљује се за 200 динара, а поједини купци плаћају чак 240 динара.

"Тржиште у Европи је тренутно у недостатку са малином, али је то привременог карактера. Мачва има можда 1.000 тона малине, а Србија ове године очекује род од 80 хиљада тона. Тако да та цена не може да буде неки репер за Србију", објашњава председник Пословног удружења хладњача Србије Златко Милутиновић.

Реални трошкови производње малина износе 79,50 динара, наводи Удружење хладњачара на основу анализе професора Николића и других стручњака.

Удружење произвођача малине "Виламет", пре две године, добило је другачију цену након стручне анализе доктора Лепосавића.

"По технологији која је урађена и по елаборату који је урађен у Институту у Чачку приозводња малине кошта нас 1,08 евра", наводи председник Удружења произвођача малине "Виламет" Ариље Драган Богдановић.

Произвођачи желе да држава буде гарант најниже откупне цене малине, која не сме бити испод једног евра. Хладњачари инсистирају да се држава кроз инспекцијске надзоре озбиљније позабави контролом свих оних који се баве откупом овог црвеног воћа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару