Читај ми!

Решења комбинованог теста

Трећег, завршног дана мале матуре осмаци у Србији полажу новоуведени, комбиновани тест са питањима из пет предмета - физике, хемије, биологије, историје, географије. Министарство просвете дошло је до примерка лажних тестова који су се продавали у Београду и случај предало полицији.

Пробни тест одржан у мају показао је да је деци био најтежи управо овај тест и то питања из физике и хемије.

Питања из српског и математике, која су осмаци решавали претходна два дана, носе по 16 бодова, а комбиновани тест осам.

Мада ученици не могу да "падну" на малој матури, треба да имају што више поена, јер тако повећавају шансу да упишу жељену школу.

Министар просвете Срђан Вербић најавио је могућност увођења прага знања на завршном испиту. "Можда би требало увести праг знања за неке популарније школе, али о том потом", рекао је Вербић.

Додао је да је важно да се види шта може да се уради да полагање мале матуре буде корисније, и за образовни систем, и за ученике.

"Треба имати у виду да реализација завршног испита не иде исто у свим школама, да је неким ученицима потребна помоћ и да неки имају прилагођене тестове. Врло је важно да видимо шта можемо да урадимо да тест буде кориснији, не само за систем него и за саме ученике", рекао је Вербић приликом посете ученицима Школе за децу оштећеног вида "Вељко Рамадановић" у Београду.

У тој школи комбиновани тест полаже 13 ученика, од којих осам полаже редовно, док је за пет школараца тест прилагођен.

Вербић је додао да сматра да је ова генерација много боље припремљена за малу матуру и да је Министарство задовољно како протиче полагање.

Ученици осмог разреда основних школа у Србији данас полажу комбиновани тест из пет предмета - физике, хемије, биологије, географије и историје, чиме ће бити завршено полагање мале матуре за ову годину.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 20. јуна, а коначни 26. јуна. Предаја попуњених листа жеља резервисана је за 27. и 28. јун, 6. јула је распоред ученика по школама, а упис у првом кругу 7. и 8. јула.

Други круг траје од 7. до 10 . јула. Осим поена на завршном тесту, за упис у средњу школу бодује се и успех од 6. до 8. разреда који носи максималних 60 поена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару