Читај ми!

Почела санација Колубаре

Иако су штете од поплава у ваљевском крају највеће до сада, избегнуте су катастрофалне размере захваљујући и дугорочним превентивним мерама одбране од поплава на водотоковима. Зато је и сада један од приоритета санација најоштећенијих места на рекама пре свега на Колубари и притокама, где су радови у току.

За санацију корита Колубаре због великих оштећења требаће и времена и стотине милиона динара. Ипак, најкритичнија места и наноси не смеју да чекају нове веће воде, па се по налогу "Србијавода" почело са превентивном санацијом.

"Има пет критичних локација на којима ће се радити. То не подразумева враћање корита у првобитно стање већ само заштиту обала од даљег урушавања", каже Ђорђе Малешевић из предузећа "Ерозија".

У Ваљеву на Колубари биће санирано 700 метара на најкритичнијим местима где је вода практично однела обалу, а радиће се и на другим сличним местима на насипима и водотоковима у Колубарском округу.

И Ваљевце који живе у непосредној близини реке обрадовале су машине у кориту Колубаре.

"Људи раде одговорно и врши се насип великим каменом који је добар за одбрану, јер да није њега било ту кад је то било први пут - Колубара би пресекла овај пут", каже Аранђел Томић из Ваљева.

И локална самоуправа у Ваљеву чисти и санира бујичне водотокове другог реда, а на појединим местима, већ годинама најкритичнијим, као што је река Љубостиња, спроводе се и трајније мере заштите.

"Биће урађено до те мере да у наредном периоду нећемо имати проблема са овим бујичним рекама", тврди Милан Трифуновић из Дирекције за изградњу Ваљева.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Колубарског округа Милан Михајловић каже да је циљ обезбедити прихват нових великих вода и протицај, пре свега у урбаним насељима угроженим поплавама.

У завршној фази је израда елабората комплетне санације водотокова првог реда у ваљевском крају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару