Читај ми!

Протести због претњи новинарки у Врању

Вршилац дужности главне и одговорне уреднице Телевизије Врање Љубица Здравковић Џонов рекла је да је новинарка те телевизије Марија Крстић Јорданов доживела претње и увреде док је била на новинарском задатку, због чега је ТВ Врање упутила протестно писмо на адресе оба новинарска удружења.

Здравковић Џонов је за агенцију Бета изјавила да је јутрос на позив синдиката "Јумка" послала екипу телевизије Врање да извештава о дешавањима у тој компанији, али да је вршилац дужности генералног директора "Јумка" Горан Ђорђевић одбио да да изјаву уз увреде упућене новинарки и директору ТВ Врање.

"Јутрос су нас позвали синдикати у Јумку рекавши да је директор ангажовао приватно обезбеђење и да им не дозвољава да уђу у управну зграду. Послали смо екипу да би били у току са том причом јер у Јумку ради велики број Врањанаца, а Марија је добила налог да узме изјаве и од штрајкача и од руководства", рекла је Здравковић Џонов.

Према њеним речима, екипа телевизије Врање снимила је у "Јумку" моменат када су штрајкачи покушали да пробију кордон приватног обезбеђења које им није дозвољавало улазак у управну зграду, након чега је новинарка од обезбеђења затражила да јој омогуће да успостави контакт и са руководством "Јумка" ради узимања изјаве.

"Обезбеђење је новинарки прво рекло да имају наређење да не смеју да пусте новинаре ни на паркинг а затим се иза њених леђа појавио директор Горан Ђорђевић који је почео да је вређа и псује", рекла је Здравковић Џонов.

Она је навела да је новинарка покушала да објасни да хоће да узме изјаву о догађајима у "Јумку" и од директора али да је он то одбио и да је питао "да ли те то директор (телевизије) послао да подстичеш штрајкаче" и затим додао "да се губи са поседа Јумка".

Огласило се и Удружење новинара Србије кој еје протестовало због претњи новинарки. Новинарка је УНС-у рекла да је Ђорђевић псовао, вређао, говорио јој да је луда и да јој је потребно лечење, као и да је дно дна.

Ђорђевић је у изјави УНС-у негирао тврдње новинарке РТВ Врање да ју је вређао и додао да јесте позвао полицију, зато што новинарска екипа без његове дозволе није смела да уђе на посед компаније.

"УНС подсећа да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора", наводи се у саопштењу тог новинарског удружења. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару