Читај ми!

Колективни уговор камен спотицања

Преговори о новом Закону о раду још нису завршени а тренутно је предмет спора између синдиката и послодаваца проширено дејство колективних уговора.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да су представници синдиката јуче разговарали са премијером Александром Вучићем и министром за рад Александром Вулином о проширеном дејству колектиног уговора као и смањењу зарада на које синдикати не пристају.

Орбовић је рекао да се у наредним данима очекује седница Социјално економског савета, али би пре ње, требало да буде одржан још један састанак са премијером.

Нагласио је да су Вучићу и Вулину предочили да синдикати не могу да пристану на укидање проширеног дејства колективног уговора јер би то значило укидање колективног преговарања - дијалога између синдиката и послодаваца.

"Имали смо потпуно разумевање од стране премијера и договорено је да у наредним данима покуша да се пронађе решење", рекао је Орбовић за Танјуг.

Председник УГС "Независност" Бранислав Чанак потврдио је да главна препрека у наставку преговарања о новом Закону представља проширено дејство колективног уговора.

"Договорено је да у току ове недеље нађемо решење. Што пре то боље. Ми не можемо од тога да одустанемо. Мислим да је Вучић схватио да ми не можемо да се одрекнемо једине функције коју синдикат има, а то је колективно преговарање. Ако нема колективног преговарања, нема разлога да синдикат постоји", рекао је Чанак.

Чанак каже да је премијер схватио да је то суштина останка синдиката, и да би, уколико се та функција укине, могло да дође до гашења синдиката посредним путем.

"Разговараћемо свако са својим партнерима. Он ће да разговара са европским бизнисменима у Србији, а ми ћемо да разговарамо са нашим колегама у Бриселу и Берлину", рекао је Чанак и најавио да би седница Социјално економског савета највероватније требало да буде одржана следеће недеље.

Директор Уније послодаваца Србије Драгољуб Рајић каже да послодавци и даље сматрају да проширено дејстово колективног уговора није добро, посебно за мале фирме, које не могу да испоштују све што неке веће могу.

Рајић је нагласио да се Унија послодаваца залаже да колективно преговарање постоји, али на нивоу сваке фирме посебно, јер је реалније да се запослени у некој фирми организују у синдикат и са својим послодавцем у директним преговорима постигну договор.

Он је указао да у Србији данас послује око 235.000 фирми које имају до 10 запослених, и управо би њима проширено дејство колективног уговора правило проблеме у пословању.

Према његовим речима, то на чему наши синдикати инсистирају, не постоји ниуједној земљи ЕУ, а уколико до компромиса не дође, Влада Србије ће сама морати да донесе одлуку и преузме одговорност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару