Читај ми!

Рак простате је излечив

Једна од најчешћих болести мушког пола јесте рак простате. Иако од ње углавном оболевају старији, забрињава податак да се старосна граница померила, па су на удару и млађи мушкарци. Превентивни прегледи су од пресудног значаја, поручено је на међународном Конгресу уролога у Будви.

Уролози се слажу у једном - карцином простате је излечив, ако се открије на време.

"Најбоља превентива је редовни одлазак код лекара без обзира на то да ли имају тегобе или не", каже др Вук Секулић из Клиничког центра Војводине.

Рано откривање карцинома простате са ПСА уведено је у Аустрији. ПСА је специфични антиген простате и анализом крви утврђује се да ли је ниво ПСА повишен што може да указује на тумор.

"Ситуација је таква да је са ПСА смањен морталитет, јер се тумор открива у једном раном стадијуму, где још може да се излечи", истиче професор Јасмин Бектић.

Раније се сматрало са се рак простате ретко јавља пре педесете године и да не мора да даје знаке упозорења. Стручњаци сада тврде да ова болест ипак није резервисана само за старије мушкарце.

"Пре 10 година нисамо имали рана откривања, а сада се кампањама дошло до већег открића за 33-34 одсто", каже председник Удружења уролога Црне Горе професор Драгољуб Перовић.

У зависности од тегоба, лечење може бити неоперативно и оперативно. Поред класичне операције, последњих година се све више примењује операција без ножа.

Др Марко Зупанчић из Словеније каже да је 1990. године био члан екипе која је увела хируршку лапароскопију.

"Почели смо са операцијом жучне кесе, а онда смо прешли на уролошку лапароскопију. Оне омогућавају мало бољу перцепцију, тако да неке ствари могу да се мало коректније и лепше одраде", истиче др Зупанчић.

Оно што посебно забрињава, јесте податак да се многи мушкарци обрате лекару тек када болест узме маха. Стид и страх су најчешћи разлози због којих су немарни према сопственом здрављу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару