Читај ми!

Архиепископ Стефан за посредовање Руске цркве

Поглавар канонски непризнате Македонске православне цркве архиепископ Стефан Вељановски тврди да би "добри односи" са Руском православом црквом могли да допринесу деблокади дијалога те цркве са Београдом и решењу њеног статуса, јавља ВИА. Позвао je сународнике на стрпљење.

Архиепископ Стефан тврди да је недавно писмима позвао патријархе СПЦ Иринеја, Руске цркве Кирила и васељенског Вартоломеја да посредују у решавању овог дугогодишњег проблема. Сабор СПЦ је прошлог месеца саопштио да никакво писмо од те цркве, међутим, није добијено, преноси Танјуг.

Архиепископ Стефан, наиме, тврди да Руска православна црква (РПЦ), по питању статуса МПЦ има "правилан став", те да је то, како је додао, дошло до изражаја приликом сусрета руског патријарха Кирила са македонским председником.

Ти "добри односи" са Москвом могли би да допринесу деблокади дијалога са Београдом, како би МПЦ "коначно постала равноправна, раме уз раме са другим сестринским црквама".

Скопље је пре неколико дана посетио руски архиепископ верејски Евгеније, викар московског патријарха.

Како је саопштено, повод његове посете било је унапређење сарадње између Скопског универзитета и Московске духовне академије.

Према македонским медијима, поглавар МПЦ је синоћ на освећењу храма посвећеног првој Македонки која је примила хришћанство, Лидији Македонки, рекао да је уверен да та црква има пуно стрпљења да ће захваљујући њему издржати сва искушења.

Очекује да ће "добри односи" са РПЦ довести до померања са "мртве тачке" на којој је тренутно дијалог те цркве и СПЦ.

"Односи са Српском православно црквом су у статусу кво, иако браћа архиепископи СПЦ кажу да им се нисмо писмено обратили, поручујем им да смо то урадили до сада три пута али да нам они нису одговорили. Нису одржива ни њихова објашњења да нисмо за дијалог. Наша црква наставља да одржава контакте са свим православним црквама, на садашњем нивоу", рекао је поглавар Стефан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару