Читај ми!

Интелектуална својина недовољно заштићена

Економија заснована на знању је генератор развоја друштва и зато питања заштите интелектуалне својине превазилази оквире једног поглавља у приступним преговорима, оцењено је на отварању панела "Приступна агенда ЕУ-Заштита интелектуалног капитала".

Министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић констатовала је да је у овој области, осим примене закона, неопходно радити и на промени свести, преноси Танјуг.

Јоксимовићева наглашава да би држава требало да покаже способност да ово важно питање уклопи у шири контекст јавних политика које нам стоје на путу преговора.

"Ми смо у фази када нам је економија слаба и крхка, али док спашавате економију ви јој можете дати и развојну компоненту тако штао ћете је засновати на знању", подсећа Јоксимовић.

Шеф преговарачког тима Србије у приступним преговорима са ЕУ Тања Мишчевић је, објашњавајући значај поглавља седам преговора са ЕУ, у којем се третирају питања интелектуалне својине, рекла да је оно у вези са многим другим поглављима која регулишу области слободе кретања робе и радне снаге и стварања подстицајног привредног окружења.

"Окосница приближавања ЕУ јесте тржиште, укључивање у велико заједничко тржиште од пола милијарде људи на којем има места за све нас, било да продајете робу или интелектуалну услугу", наглашава Мишчевић.

Објашњава и да је питање права интелектуалне својине у самој сржи преговора о чланству са ЕУ.

Истичући да је интелектуална својина важан сегмент општег развоја, Мишчевићева је истакла да у Србији постоји свест о значају интелектуалне својине, али да је та област и даље недовољно регулисна.

"Ми сви знамо за интелектуална права и да су она заштићена и сви знамо да се крше. Хајде онда да искористимо оно пред нама да и у овој области направимо јасан и предвидљив систем који ће штитити све учеснике", рекла је Мишчевићева.

Закључује да је једно од кључних мерила успеха у преговорима са ЕУ успех у борби против фалсификовања и пиратерије.

На панелу, који је осмишљен као први корак у покретању јавног дијалога на ову тему, учествовали су представници организација и институција које се баве заштитом интелектуалне својине, као и бројни уметници из музичке индустрије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару