Читај ми!

Црна Трава, грађевинаре школују бесплатно

У Црној Трави се годишње роди мање од десеторо деце. Школе су све празније, па је у питање доведен опстанак средње техничке школе. Зато сви они који желе да постану грађевинари, у Црној Трави имају бесплатан смештај и храну. Школа ће ученицима платити и превоз до градова из којих долазе.

Зоран је матурант из Грделице, Стефан из Алексинца завршава други, а Петар из Пожаревца први разред. Пре доласка у Црну Траву, у чувену грађевинску школу имали су много предрасуда, а данас само позитивна искуства.

"У Црној Трави сам провео четири године и дружење са мојим вршњацима дуго ћу памтити", каже Зоран.

Ученици у средњошколском центру у овој варошици имају одличне услове за образовање. Школски интернат је потпуно сређен, а собе су двокреветне. Ученик Стефан Златановић има само речи хвале.

"Шта да вам кажем - услови су заиста добри, препоручио бих свима да дођу овде да виде и пробају", каже Стефан.

Ученици грађевинског смера осим бесплатног смештаја имају и бесплатну исхрану. И то четири оброка дневно. На храну замерке немају.

"Данас на јеловнику имамо пилећу чорбу, фаширану шницлу и колаче", каже кувар из ђачке мензе Крста Спасић.

О традицији Грађевинске школе у Црној Трави која је отворена још 1919. године и о инжењерима, техничарима, мајсторима који су овде школовани не треба много говорити.

Довољно је погледати фотографије објеката које су чувени црнотравци градили широм Србије и некадашње Југославије. Ипак, у школи кажу - од традиције се не живи.

"Ми смо у сарадњи са Министарством просвете увели нови смер геодетски техничар који је веома интересантан, јер после школовања ђаци могу лако да дођу до посла", објашњава директор школе Радоје Јовић.

Црнотравци воле да кажу да је школа срце њихове варошице. Цела општина има мање од две хиљаде становника и зато локална самоуправа на сваки начин покушава да привуче младе и задржи ученике грађевинске школе.

"Ми се заиста трудимо да задржимо младе људе и ово је најмање што можемо да им пружимо да надокнадимо трошкове смештаја и исхране за ученике грађевинског смера", подсећа председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић.

Црна Трава можда није варошица за провод, али је право место за ученике који су посвећени и којима је образовање на првом месту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи