Читај ми!

Подела семена у западној Србији

У Шапцу, Ваљеву и Лозници пољопривредници добијају семе кукуруза и соје за пресејавање њива уништених у поплавама. Следеће недеље почеће подела горива и ђубрива, најављују надлежни.

У Ваљеву је данас 104 пољопривредника из неколико села добило 2,5 тоне семенског кукуруза за пресејавање око 188 хектара њива, а сличну помоћ наредне недеље може да очекује још 150 земљорадника.

Како је рекла министарка за пољопривреду Снежана Богосављевић Бошковић, ово је један од начина помоћи Владе Србије како би се пољопривредницима надокнадила штета коју су претрпели у катастрофалним поплавама.

"У припреми је посебан закон који ће регулисати сва питања везана за надокнаду штете на терену. Закон типа лекс специалис биће донет овог викенда, тако да ће у понедељак ићи на усвајање и он ће системски решити питања како даље ићи у обнову и изградњу", рекла је министарка у разговору са новинарима у Ваљеву.

Додала је да је став Владе Србије да ће бити надокнађен већи део штете, пре свега штете у пољопривреди, а један од начина је и расподела семенског кукуруза у Ваљеву и другим градовима.

Богосављевић Бошковић је најавила да ће следеће недеље бити испоручено ђубриво за прихрану.

На питање како ће Влада Србије помоћи малинарима ваљевског краја, где су малине добро родиле, али због прекинутих саобраћајница њихов транспорт до купца није могућ, министарка најављује брзо решење и тог проблема.

"Министарству саобраћаја доставили смо списак општина и градова у којима је евидентиран тај проблем. Обећали су нам да ће те путеве прокрчити, направити привремена решења и очекујемо да ће то бити урађено у наредним данима", рекла је Богосављевић Бошковић.

Најавила је да ће у тај посао, поред Министарства за саобраћај, бити укључена и војска.

Штаб за ванредне ситуације Шапца, посредством Пољопривредне и саветодавне стручне службе, у Дому културе у Мишару организовао је расподелу семена за пресејавање њива.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине упутило је семе за 1.200 хектара кукуруза и око 130 хектара соје.

Подела ће трајати и сутра, а право су остварили сви пољопривредници који су се јавили Штабу за ванредне ситуације.

Према најавама надлежних државних служби, наредне седмице почеће подела горива и минералног ђубрива, а Штаб за ванредне ситуације обавештава пољопривреднике да се и даље могу пријављивати сви који желе да пресеју њиве.

И пољопривредници у лозничком крају од данас на четири места могу преузети семенски материјал, како би у што краћем року могли поново да засеју њиве на којима су изгубили усеве током поплава.

Члан Градског већа Лознице задужен за пољопривреду Јован Миладиновић, навео је да ће раним сортама кукуруза поново бити засејано 1.447 хектара ораница на којима су током прошломесечне поплаве уништени раније засејани усеви, пренео је званични градски
сајт.

"Председници Савета месних заједница надгледају расподелу при чему су, ради правичне расподеле, сви пољопривредници у обавези да лично преузимају одобрене квоте семена, уз попуњену типску изјаву Министарства пољопривреде", прецизирао је Миладиновић.

Допремљено је 50 тона семена соје и кукуруза за лозничке ратаре који су посредством Завода за пољопривреду пријавили штету.

Према упутствима базног центра Министарства пољопривреде, на расподелу семена могу рачунати власници парцела које су веће од 25 ари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи