Читај ми!

Иринеј: Следити дела Јустина и Николаја

Поглавар Спрске православне цркве патријарх Иринеј позвао је, приликом преношења земних остатака Јустина Поповића у нову цркву, вернике да следе пут Аве Јустина и владике Николаја Велимировића.

Патријарх је на светковини у манастиру Ћелије, код Ваљева, приликом преношења земних остатака Јустина Поповића у нову цркву, такође рекао како је Јустин присутан не само у Ћелијама и Србији већ широм Васељене, јер га поштују и у другим верама.

"Јустин је био свеобухватан човек, за неке тешко разумљив, за многе велики српски патриота", рекао је епископ бачки Иринеј (Буловић), преноси Бета.

Пред више хиљада верника из Србије, земаља региона, као и Грчке, Русије, Кипра и Грузије, литургију је служио патријарх Иринеј уз саслужење више од 20 владика СПЦ, као и помесних цркви из тих земаља, међу којима је био и архиепископ Руске заграничне цркве, архимандрит Марко.

Јустинове мошти, положене у кивот, привремено су враћене у стару манастирску цркву док се не ослика нова, триолтарна црква посвећена Светом Сави, Марији египћанки и Јустину филозофу, грађена по тестаменталном Јустиновом завештању.

Ава Јустин (Благоје Поповић) рођен је на Благовести, 7. априла 1894. године у Врању, а упокојио се у Ћелијама 1979, такође на Благовести.

У манастир Ћелије дошао је принудно после Другог светског рата као један од "опасних грађана" по нову власт. Ту је био преко 30 година и написао књиге, које су превођена на неколико десетина језика.

Јустин Поповић је за светитеља СПЦ проглашен 2010. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи