Читај ми!

Опасност од појаве зараза још увек постоји

У поплављеним подручјима у Србији епидемиолошка ситуација је мирна и стабилна, али потенцијална опасност од појаве заразних болести није прошла, оцењено је на седници Одбора за здравље и породицу Народне скупштине.

Иако смо сви заједно много урадили на превенцији, још не можемо рећи да је најгоре иза нас јер треба да прође и период инкубације за одређене болести, изјавио је државни секретар у Министарству здравља др Берислав Векић и додао да ћемо "тек за две три недеље имати праву слику колико смо успели", преноси Танјуг.

Векић је подсетио да је у подручјима која су поплављена у мају "досад забележено само неколико спорадичних случајева цревних и респираторних инфекција, у одређеном броју прихватилишта и ваши које су адекватно третиране и једна четворочлана породица са шугом".

Директор Института за јавно здравље Србије др Драган Илић изјавио је да је највећа опасност претила од централних система водоснабдевања и да је "систем реаговао на самом почетку, пре него што је поплавни талас дошао до већих места".

То је, каже, имало као резултат "да немамо ни један пријављени случај инфекције као последицу здравствено неисправне воде".

Говорећи о евакуисанима, Илић је навео да се њихов број у центрима за колективни смештај стално смањује и да је последњи податак да је на тај начин збринуто 1.398 особа, док се "у наредним недељама очекује да се ти центри потпуно испразне".

Упоредо се чине напори да се обезбеде услови за њихов повратак у домове, рекао је Илић и навео да су те припреме досад завршене у око 1.000 кућа.

"Још само пет градова у Србији нема исправну воду за пиће", рекао је директор Градског завода за јавно здравље Београда др Слободан Тошовић и прецизирао да грађани у Обреновцу имају техничку воду, у Параћину, Свилајнцу и Бабушници пију воду из цистерни, док је Дољевац без воде за пиће.

"Највише смо се плашили хидричних епидемија", истиче Тошовић и додаје да је спречавање њихове појаве велики успех, с обзиром на чињеницу да Србија има око 50 одсто средина у којима вода није у потпуности исправна ни у редовним приликама и да "мало водоводних система у земљи може да савлада повећану физичко-хемијску контаминацију".

Одборник СНС-а доктор Радослав Јовић рекао је да је наличје поплава била "застрашујућа слика отпада који су реке избациле на површину, као доказ деценијске неодговорности и државе и нације", оцењујући да је то "аларм да као друштво морамо да учинимо све да се то не понови".

"Катастрофа не би имала такве размере да смо више урадили на превентиви", рекла је председница Одбора доктор Славица Ђукић Дејановић, која је истакла да се седница завршава без закључака јер ће разматрање епидемиолошке ситуације у поплављеним подручјима ускоро бити поново на дневном реду.

Штаб за ванредне ситуације у Шапцу обавестио је данас грађане да је због најезде инсеката и опасности од очекиване најезде глодара стање на подручју града критично, док се епидемиолошка ситуација оцењује претећом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи