Читај ми!

Породице траже истину о несталима на Косову

На 15. годишњицу од завршетка НАТО агресије, српска удружења породица несталих и убијених лица са простора бивше Југославије позвала и УН, Еулекс и власти у Београду и Приштини да предузму мере како да би се открила истина о несталим и убијеним а починиоци привели правди.

Координација српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије истакла је да је од окончања агресије почео прогон српског народа и неалбанаца на КиМ, преноси Танјуг.

Како се наводи у саопштењу, у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН међународна заједница је преузела обавезу и одговорност да непосредно штити људска права свих становника АП КиМ али од тог дана почињу масовна страдања и прогонства српског народа и припадника неалбанских мањина.

"Од увођења привремене управе Уједињених нација на Косову и Метохији (УНМИК), забележено је више од 7.200 етнички мотивисаних напада, убијено је преко 1.100 Срба и грађана других националности, киднапован је 841 Србин, а око 1.000 је тешко рањено," наведено је у саоспстењу.

Од јуна 1999. године са Косова и Метохије је, како се додаје, прогнано и избегло више од 242 хиљаде Срба и других неалбанаца.

Од 437 места у којима су живели Срби до 1999. године, изузимајући општине Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, етнички је потпуно очишћено 312 насеља.

"Међународна управа на Косову и Метохији, не само да није успела да спречи масовна кршења људских права, пре свега Срба на КиМ, већ није учинила ништа да приведе правди ратне злочинце и починиоце бројних злочина над цивилним становништвом који су почињени после 10. јуна 1999. године," истичу удружења породица несталих и убијених.

Тим поводом, Координација српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије, указује на одговорност и "позива УН, мисију ЕУ за владавину права на КиМ, власти Србије и самопрокламоване власти на Косову и Метохији да предузму одговарајуће мере да би се открила истина о несталим и убијеним.

Непоходно је и да се злочина приведу правди, да би се сачинио и спровео потпуни програм репарације за породице жртава и дале гаранције за владавину и поштовање људских права свих становника КиМ", закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи