Читај ми!

Расправа о годишњем извештају омбудсмана

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је на јавној дебати "Годишњи извештај Заштитника грађана за 2013. годину - кључни налази у очима цивилног друштва" да су друштво и држава показали да и институције попут омбудсмана могу да заживе у Србији и производу последице и унапређују квалитет демократских односа између државе и грађана.

''Сви заједно можемо да констатујемо да су друштво и држава показали да и овакве институције - које су саткане од најделикатнијих нити демократије и не заснивају се на империјуму и чистој сили, већ на суштинском ауторитету, могу и у нашем друштву да заживе и да производе последице и унапређују квалитет демократских односа између државе и грађана'', рекао је Јанковић.

Указујући да је добро што је Парламент расправљало о извештају, Јанковић је истакао да је друштво сазрело јер стручне организације, удружења грађана, најшира јавност, медији могу да кажу шта виде у извештају.

Он је рекао и да не сматра медије криве за оно што се дешава.

''Информације које су по слову закона поверљиве редовно се појављују у одређеним, увек истим медијима. Ради се о подацима из истрага у току о личном подацима до којих се може доћи само систематичним увидом у базе података које воде државни органи'', рекао је Јанковић и додао да поступци којима би се утврдио извор тих података по правилу заостају. Објављивањем информација из истрага кршена је

претпоставка невиности и право на приватност, оценио је Заштитник грађана и додао да се стиче утисак да је све то намерно рађено и са неким циљем.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић оценио је да није случајно што су и он и његов колега Саша Јанковић у својим извештајима навели исти проблем, а то је проблем добијања информација од јавног значаја из јавних предузећа.

Јавна и државна предузећа најмање слушају препоруке Заштитника грађана и тај проблем има и повереник, рекао је Шабић и истакао значај доношења закона о заштити узбуњивача.

Он је навео да је у новембру прошле године саставио један посебан извештај у коме је указао на проблеме у поштовању закона у јавним предузећима.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић је оценио да се преко таблоида у Србији преламају многа важна друштвена питања и проблеми и да актуелна власт није измислила таблоиде, али да их је "учинила ефикаснијим".

Весна Петровић из Београдског центра за људска права оценила је да извештај Заштитника грађана указује на "упадљиву концентрацију моћи у извршној власти" и премоћ политичке моћи над институцијама.

Тасовац и Павићевићева о критици власти

Министар културе и информисања Иван Тасовац истакао је да је доношење сета медијских закона први предуслов да бисмо могли даље да заједнички радимо на стварању квалитетније медиске сцене.

''Верујте ми да нико у овом тренутку није задовољан'', рекао је Тасовац, наводећи да је пред нама јако озбиљан рад на успостављању законске регулативе, а затим и примене тих закона у пракси.

Тасовац се за реч јавио како би реплицирао директорки Центра за културну деконтаминацију Борки Павићевић, која је оценила да грађани имају право, па чак и обавезу да критикују власт.

''Хрушчов је само једанпут ударио говорницу - ви сте то урадили три пута и ја вам честитам на крајње ефектном наступу, али када бих покушао да препричам која су питања на која бих могао да дам неку врсту одговора и да успоставим дијалог - тешко да бих могао'', рекао је Тасовац.

Према његовим речима, повишена емотивност тешко да ће нас одвести до решења и да би било добро да се врате на извештај Заштитниак грађана, који представља изузетно драгоцен документ који треба сви пажљиво да прочитају.

Он је навео да у том извештају може да се види да постоје министарства која нису добила никкаве препоруке или да у неким ресорима нема неспроведених препорука или других аката.

Павићевић је истакла да проблем није таблоидизација медија и таблоиди већ то што Србија нема јавност већ ''договорено јавно мњење'', указујући да је између јавног простора и договореног јавног мњења велика разлика.

Јавној дебати о извештају заштитника грађана о стању људских права у Србији у 2013. години присуствовали су и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и шеф Делегације Европске уније Мајкл Девенпорт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи