Читај ми!

Потребна обука ђака о ванредним ситуацијама

Помоћник министра просвете Зоран Костић каже да је и пре катастрофалних поплава које су задесиле Србију, било идеја да се у школе уведе обука о понашању у ванредним ситуацијама.

Костић је додао да се засад није размишљало о увођењу новог предмета прве помоћи и заштите.

"У Министарству одбране смо разговарали са одговорним људима да се раде показне вежбе, да се направе кампови, да се ученици у касарнама обучавају за прву помоћ, начин спасавања у случају поплава, пожара, а да после те обуке покушамо да нешто симулирамо у њиховим школама", рекао је Костић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Говорећи о ситуацији у Обреновцу, која је и даље тешка, истакао је да "школе јесу поплављене, јесу доста оштећене и сами људи се ангажују на техничком чишћењу".

"Ми смо ових дана разговарали са доста донатора који желе да помогну, новац се не може уплаћивати на рачун школа али се може видети која је то опрема која је неопходна", изјавио је Костић.

Међу примерима понуђене конкретне помоћи он је поменуо (немачки) ГИЗ који жели да помогне Техничкој школи, а "ту су и многи истакнути спортисти, и Новак Ђоковић и Владе Дивац", Уницеф и многи други.

Костић је рекао да школе у Обреновцу "морају да прораде у септембру да би могао да се нормализује живот" и да се нада да ћемо успети напори да оне спремно дочекају почетак школске године.

Ако не успемо "за све школе комплетно, онда ћемо вршити прерасподелу или радити у одређеним деловима зграда", објаснио је Костић.

На питање да ли уџбеници остају бесплатни за све ђаке у Србији, помоћник министра просвете је одговорио да ће се "размишљати о свим предлозима, у свим правцима", али да "засад ученици добијају бесплатне уџбенике, закључак владе је усвојен".

Говорећи о грешкама на проби мале матуре, које су биле везане и за основна питања, он је истакао да је чест разлог то што се ученици фокусирају на тежа питања и занемаре лакша.

"Пробни тест дајемо да деца и наставници виде где греше", изјавио је Костић и додао да зна да је доста деце задовољно како га је урадило.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи