Читај ми!

Велика штета, Јамени потребна помоћ

Сава се повлачи из Јамене и открива све што је нанела и урушила. Мушкарци су ангажовани на изношењу намештаја, смећа, чишћењу дворишта. У нека још не може да се уђе. После три узастопне анализе, вода за пиће дозвољена је за употребу.

Први пут, село Јамена сеоску славу, Свету Тројицу, дочекало је у ванредној ситуацији. Део атара тог места, које је 18. маја за само два сата поплавила Сава, још је под водом. У току је санација терена, а живот се враћа у нормалне токове.

На појединим објектима штета је потпуна, а породица Жибрет, од куће ће искористити само прозоре. Бранко Жибрет каже да му је замрзивач испретумбан.

"То сад смрди, нема ко да однесе. Три недеље вода стоји овде. Све је сад за рушење, овде ће бити бара ко зна колико", прича Бранко.

После чишћења и дезинфекције Јамене, екипе постављају мамце за уништавање глодара. Из села је изнето десет камиона смећа и покварене хране из замрзивача. Приколице са намештајем више и не броје.

"Била је вода два метра у соби. Оно што је изнад било на тавану, то је остало суво. Друго све - вади и баци", каже Горан Пантић из Јамене.

Десетак кућа вода је порушила. Ушла је у две трећине од укупно 400 домова чији ће се зидови, кажу мештани, дуго сушити.

У Јамену је стигло само 19 апарата за сушење, а поплављено је више од 200 домова. Осим сушача, мештани кажу да им је неопходан основни намештај.

Велика је штета и у пољопривреди. Евакуисана стока још није враћена, а на 3.000 хектара неће бити летине. Многи се питају и какву ће храну после дати оваква земља.

"Треба неко да дође и да нам каже шта даље. Да ли брати ово што је остало или пустити или уништити", рекао је Жељко Пантић.

Штета је процењена на око два милиона евра, што је три пута више од буџета општине Шид. У Кризном штабу кажу да помоћ стиже, али је недовољна и моле хумане људе да их пре упућивања помоћи најпре позову и питају шта је најпрече.

"Молим све наше ауто-превознике који раде на релацији Шведска-Србија, а имају неки слободан камион у Шведској, да се јаве у кризни штаб пошто је један мештатин из Јамене тамо скупио велику количину химанитарне помоћи", поручио је Никола Видић из Кризног штаба општине Шид.

Добра вест је да три недеље од евакуације жене и деца могу да се врате у своје домове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи