Читај ми!

Линта: Хрватско правосуђе није правично

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оценио је да је ослобађање двојице бивших хрватских специјалаца пред судом у Загребу, који су били оптужени за убиство шесторо српских цивила 1995. године, пример да "хрватско правосуђе није ни независно ни правично".

"Бројни злочини над Србима у хрватским градовима за време рата, као и за време и после хрватских војних операција 'Бљесак' и 'Олуја', остали су некажњени до данас", оценио је Линта, а пренела Бета.

Како је навео, ово је само "један од доказа који недвосмислено показује да Хрватска није заслужила да затвори преговоре са ЕУ о поглављу 23 'Правосуђе и људска права', средином 2011. године, нити да постане члан ЕУ 1. јула 2013. године".

Председник Коалиције удружења избеглица предложио је министру правде Николи Селаковићу да затражи хитан састанак са хрватским колегом Орсатом Миљенићем на тему некажњавања бројних злочина над Србима за време и после грађанског рата.

Линта истиче да исто то треба да учини и Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић према Државном адвокату Хрватске Младену Бајићу. 

"Ако представници хрватске стране одбију састанак, потребно је о томе обавестити европског комесара за правосуђе и друге релевантне међународне организације. Како се може говорити о унапређењу односа Србије и Хрватске ако, 19 година после рата, у Хрватској не постоји стварна политичка воља да одговорни за злочине над Србима коначно буду кажњени", пише у саопштењу које је потписао Линта.

Суд у Загребу ослободио је двојицу бивших хрватских специјалаца, Божу Крајину и Фрању Дрљу, који су били осумњичени за убиство шесторо старијих српских цивила 1995. године у селу Грубори код Книна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи