Читај ми!

Пречицом до одговора

При Министарству рада, почела је недавно да ради Канцеларија за брзе одговоре. Ту грађани могу да добију информације о томе на шта имају право у области рада и социјалне политике, коме могу да се обрате и шта се дешава са њиховим жалбама или тужбама.

Често бесконачан пут од шалтера до шалтера могао би да се прекрати у овој канцеларији.

"На пример, госпођа која се јавила пре неки дан у вези са телесним оштећењем детета, јер не може да уђе у траг ко доноси решења о телесном оштећењу и накнаде коју треба да добије на име тога", рекла је Бојана Спасић из Канцеларије за брзе одговоре.

Према њеним речима, жена је обишла сва врата која је могла а и даље не зна ко доноси решење.

Петоро запослених одговоре тражи, не само у службама које су у оквиру Министарства рада, него и у другим министарствима, судовима, општинама широм земље.

Јасна Поповић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике каже да је рок за добијање одговора пет дана, али то не значи и да је рок за решење проблема пет дана.

"Законски рокови морају да се поштују, некад је то 15 дана, некад 30, некад 60, ми смо ту да контролишемо да ли се ти рокови поштују и да грађани своје одговоре добију што пре", истакла је Поповићева.

Канцеларији дневно стигне и до 150 захтева. Бројеви телефона на које грађани могу да се информишу су 011-303-8661 и 011-303-86-77.

Грађани се обраћају попуњавајући образац на сајту Министарства, или зову телефоном. Неки су, кажу у Канцеларији, већ добили одговоре.

"Један од захтева је господин из Прокупља, који је тражио остваривање права на помоћ из Црвеног крста. Дали смо му документацију коју треба да поднесе, наравно у писаној форми, објаснили му све и он може свој захтев да проследи даље", објаснила је Ања Јавор из Канцеларије за брзе одговоре.

Међу најчешћима су пријаве због мобинга или на рачун послодаваца који не уплаћују доприносе. У том случају, кажу, на терен се шаље инспекција рада.

Ову праксу врло добро познају Британци. Осим што од надлежних грађани могу да добију одговоре на једном месту, такве канцеларије нуде, између осталог, тренинге за посао, помоћ у кући.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи