Читај ми!

Потпуно уништено 1.500 кућа

Прве процене показују да је у поплавама потпуно уништено 1.500 кућа. Посебни стручни тимови Владе на терену процењују куће и њихов степен оштећења. Те куће до јесени морају да буду направљене, рекла је министарка Зорана Михајловић.

На терену су већ посебни тимови стручњака који ће утврђивати безбедност за становање сваке куће која је поплављена или оштећена у клизиштима.

У Краљеву, у насељу Грдица, Западна Морава је потопила 750 кућа, а у половини њих још је два метра воде. Грађани из чијих кућа се вода повукла, кажу да су темељи и цигле пуни воде и да је довољан ударац руком да се сруши зид. Комисије су пописале штету, али грађани чекају стручњаке који ће проценити безбедност.

"Сматрам да би неко под хитно требало да дође, јер је у пар кућа по мојој процени, пошто сам био у комисији за процену штете, ситуација катастрофална. Оне ће тек да показују знаке већег оштећења", каже Дејан Радујевић, члан Комисије за процену штете из Грдице.

Стефан Пантовић, власник куће у насељу Грдица каже да су старе куће већ доживеле одређен број поплава 1965. па 1975. године. "Ово је фактички већ трећа поплава и највећа да сада ", каже Пантовић.

Поплаве су опет показале да зидање поред река и на клизиштима није решење, тврди струка. Савет је да се пре уласка у кућу погледа има ли видљивих пукотина.

"Ако проценимо да је темељ добар, да није дошло до померања објекта, у том случају треба ојачати објекат. То се врши, у највећем броју случајева, тако што се изводе вертикални хоризонтални серклажи, односно стубови и греде чиме се утеже цео објекат",  објашњава Милан Глишић, пројектант из Инжењерске коморе Србије.

Милован Главоњић из Инжењерске коморе каже да треба уклонити столарију која је натопљена водом као и подне површине.

Посебни стручни тимови Владе на терену процењују куће и њихов степен оштећења.

Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре каже да је према првим проценама 1.500 кућа потпуно уништено и те куће до јесени морају да буду направљене.

"Оне други део који је у одређеним процентима оштећен, таскође ћемо навести проценте и наћи начин како то да решимо - да ли ће да буде помоћ у новцу па да људи сами то раде или ћемо да помогнемо са грађевинским материјалом", рекла је Михајловићева.

Да би се посао што пре завршио, са нашим стручњацима штету процењују и експерти Уједињених нација и других међународних организација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи