Да ли је научена лекција из Шапца

За судбину Шапца се бринула цела Србија до пре само десетак дана. Сада су већ уклоњене вреће са песком које су биле последња одбрана од набујале Саве, која се сада вратила на ниво испод редовне одбране од поплава. Борба са одбране усмерена је сада на чишћење терена, санацију штете, а ради се и на изградњи насипа.

Никада Сава није толико претила, а Шапчани јој се више одупирали. До историјског максимума расла је река, али и напори хиљада добровољаца из Шапца и других градова да заштите људе и имовину. За осам дана, дуж насипа, поставили су рекордних милион џакова песка.

Добра вест је да из Шапца нисмо чули најгору вест, али то не значи да су све вести о поплавама овде биле добре. И Шабац и суседна Коцељева претрпели су значајну штету.

"Били сте дисциплиновани као најбољи војници, радили сте до крајњих граница, гледао сам и како су падали људи од умора, али није било одсуства", рекао је пошто је Шабац одбрањен, командант Кризног штаба за време поплава у Шапцу Генерал Љубиша Диковић.

У акцији спасавања уз војску, полицију и спасиоци из пријатељских земаља били су раме уз раме и бројни волонтери.

Данас Шапчани кажу да су поносни на незапамћену солидарност и хуманост појединаца, посебно младих.

Сада је лавовска борба са одбране усмерена на чишћење терена, и санацију штете која је у Шапцу процењена на милијарду и 340 милиона динара.

Највећа је у пољопривреди, због чега ће више од 3.000 произвођача поново засејати своје њиве.

Директор Пољопривредне стручне службе Шабац Милоје Драгојевић рекао је да ће усеви кукуруза и соје моћи да се пресеју, док поједине културе неће моћи јер неће моћи да стигну до фазе зрења.

Да се невоље не понове, на захтев Штаба за ванредне ситуације, држава је одобрила новац за изградњу насипа на критичним деоницама. Радови код Кочиног канала су почели, а у плану је и градња 5,7 км дугог насипа у Дреновцу.

Командант Штаба за ванредне ситуације у Шапцу Бобан Бирманчевић рекао је да су то две тачке у којима је могуће у идућим поплавама очекивати нове проблеме и из тог разлога ће насип до краја године бити завршен.

Од бујичних поплава Коцељева ће се дуго опорављати. Тамнава је носила мостове, а кроз насеље се могло само чамцем.

Радосав Ђукић из Коцељеве каже да је за 10-15 миниута вода била у чизмама, није било шансе да се одбране, а у локал није могао ни да уђе.

Драган Димитријевић, пекар из Коцељеве рекао је да је ситуација била страшна. "Није мени што је отишао ауто, него што смо преживели трауму, ми смо то гледали у филмовима али човек кад доживи да вода надође изненада метар и по", рекао је Димитријевић.

Највећа штета у Коцељеви је на инфраструктури. Стручни тимови су на терену, припремају се за поправку путева и изградњу мостова.

Начелник Одељења за привреду у Коцељеви Миодраг Тадић каже да је штета на путној инфраструктури 84 милиона динара, а на мостовима је 30 милиона.

Вода је угрозила усеве на 1.600 хектара углавном ратарских култура, али и засада јагоде и малине.

Велика је штета и на стамбеним објектима коју грађани, како наводе, без помоћи, не могу сами санирати.

У обе општине живот се враћа у нормалне токове. Сава код Шапца се толико повукла да су на појединим местима пловила остала на сувом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару