Стигла помоћ за медицинске раднике

Хуманитарна помоћ Светске здравствене организације, Руске Федерације и Краљевине Норвешке за угрожене у недавним поплавама у Србији стигла је на београдски аеродром.

Свечаној примопредаји помоћи присуствовали су министар здравља Србије Златибор Лончар, шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Миљана Грбић, као и амбасадори Русије и Норвешке у Србији Александар Чепурин и Нилс Рагнар Камсваг, преноси Танјуг.

Лончар је, захваљујући у име Владе Србије Светској здравственој организацији и амбасадама Русије и Норвешке, објаснио да се у хуманитарној помоћи, вредној 40.621 долар, налази медицински материјал који може да одговори на потребе 10.000 људи наредна три месеца у ванредним ситуацијама.

"Реч је о стандардним пакетима који имају 10.000 пакета прве помоћи намењених здравственим радницима и једног већег сета лекова са антибиотицима, инфузијама, шприцевима и хируршким инструментима, као и неопходна терапија за хитно збрињавање", објаснио је Лончар.

Он је додао да се у оквиру помоћи налазе и системи за пречишћавање воде који могу да пречисте 96.000 литара пијаће воде што је, како каже, довољна количина за 4.800 особа дневно, затим 16 покретних резервоара за пречишћавање воде капацитета 1.500 литара, као и шест резервоара за прешичвхавање воде капацитета 1.000 литара.

Миљана Грбић из СЗО у Србији изјавила је новинарима да је подршка те организације траје од почетка поплава у Србији, указавши да је данашња помоћ само део помоћи коју је СЗО обезбедила.

"Постоји наравно и помоћ у експертизи. СЗО је од првог дана реаговала и мобилисала експерте за воду и санитације, као и за питања јавног здравства у ванредним ситуацијама, за животну средину и здравље", рекла је она и додала да ће се подршка СЗО Србији наставити кроз сарадњу са Министарством здравља у праћењу, раном регистровању, надзору и превенцији заразних болести и постављање плана за брзи одговор земље у насталим условима.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин пренео је саосећање руског народа са катастрофом која је погодила Србију, истакавши да се та земља труди да пружи подршку на билатералној основи,али и преко војних организација.

"Нажалост овакве елементарне непогоде су постале учестале и веома је тешко да се земље појединачно изборе са њеним последицама и због тога је Русија са вама и трудићемо се да помажемо колико је могуће", рекао је Чепурин.

Он је подсетио да 9. јуна у Србији наступа ансамбл Црноморске ратне морнарице из Севастопоља и да ће приход од концерта бити намењен становништву угроженом у поплавама.

Амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг поручио је да му је драго што та држава може да помогне српском становништву угроженом у поплавама и изразио наду да ће то бити последња ургентна помоћ и да ће напокон моћи да се почне са реконструкцијом Србије.

"Из тог разлога само са представницима српске владе разговарали на који начин најбоље можемо да искористиммо два милиона евра за помоћ Србији и веома ми је драго што могу да видим да Влада Србије на веома снажан начин поџава изградњу и ради на томе због чега сам срећан што можемо да омогућимо да наши фондови буду доступни што је пре могуће чим добијемо пројекте", рекао је Рагнар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару